Hlavní obsah

„Nechci obtěžovat.” Morricone stihl krátce před smrtí napsat vlastní nekrolog

Italský hudební skladatel Ennio Morricone, který v noci na pondělí zemřel ve věku 91 let, si krátce před smrtí stihl napsat vlastní nekrolog. V něm se loučí se svou rodinou i blízkými přáteli a zmiňuje, že se rozhodl pro soukromý pohřeb. Jako důvod uvádí, že „nechce obtěžovat”. Nekrolog by v úterý měly otisknout všechny hlavní italské deníky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ennio Morricone

Článek

„Já, Ennio Morricone, jsem zemřel. Oznamuji svou smrt všem svým přátelům, kteří mi byli vždy nablízku a se kterými jsem se nemohl delší dobu setkat. Všechny je s vřelou náklonností zdravím, neschopen je jmenovat všechny,“ stojí v úvodu nekrologu.

„Je zde jediný důvod, proč jsem se rozhodl s vámi všemi rozloučit touto cestou a proč jsem se rozhodl mít soukromý pohřeb: Nechci být přítěží,“ uvedl v rozloučení, které stihl napsat krátce před svou smrtí.

V nekrologu se loučí jak se svými dětmi a vnoučaty, tak s rodinami svých sester: „Doufám, že ví, jak moc jsem je miloval."

Jeho poslední slova jsou věnována manželce Marii a jejich „neobyčejné lásce”, která je dlouhá léta držela pohromadě. „Nesmírně lituji toho, že ji opouštím. Posílám jí své nejbolestnější rozloučení,” napsal.

Ennio Morricone zemřel v noci na pondělí v římské klinice na následky pádu. Bylo mu 91 let. Na skladatele, který svými melodiemi doprovodil více než 500 filmů a seriálů, zavzpomínali umělci i politici z celého světa.

Zemřel slavný hudební skladatel Ennio Morricone

Kultura

Přední muzikanti ocenili skalatele 

Morriconeho ocenil slavný francouzský skladatel a hráč na klávesy Jean-Michel Jarre: „Ennio Morricone byl neustálým zdrojem inspirací, byl jako člen mé rodiny. Byl v mém životě všudypřítomný."

„Existují lidé, kteří mají schopnost udělat svět lepším, protože vědí, jak vytvořit krásu," řekla o životu a dílu Ennia Morriconeho italská herečka Monica Bellucciová. Britský skladatel Daniel Pemberton mu zase vzkázal: "Byl jsi můj idol. Děkuji, maestro."

Věhlasný italský dirigent Riccardo Muti jej označil za mimořádného skladatele filmové i klasické hudby. "Bude nám chybět jako člověk i jako umělec," napsal.

Kondolenční dopis rodině zaslal italský prezident Sergio Mattarella, který ocenil Morriconeho vliv na „rozšíření a posílení prestiže Itálie”. Dodal, že skladatel zanechal hlubokou stopu v dějinách hudby druhé poloviny 20. století.

Doufali, že si s ním ještě zahrají

Na Morriconeho zavzpomínal i Český národní symfonický orchestr. „Spolupráce s Enniem Morriconem byla pro nás zásadní, nepřenosná a neopakovatelná. Je nám to nesmírně líto a vzpomínáme s úctou,” napsal orchestr na sociální sítí.

Ředitel orchestru Jan Hasenöhrl pak v rozhovoru pro Českou televizi zmínil, že spolupráce s italským skladatelem byla jedním z vrcholů dosavadní činnosti orchestru. „Byl fantastický, živý a nesmírně přísný," vzpomínal Hasenöhrl s tím, že i přes vysoký věk skladatele čeští symfonici věřili, že si s Morriconem ještě zahrají.

Orchestr se s Morriconem podílel na soundtracku k snímku Quentina Tarantina Osm hrozných. Soundtrack se nahrával v létě 2015 v Praze za skladatelovi přítomnosti. Za hudbu k snímku obdržel Morricone o rok později svého druhého Oscara. Toho prvního získal v roce 2007, a to za celoživotní dílo.

Morricone složil Tarantinovi hudbu k westernu, bude se natáčet v České republice

Kultura

Nejvíce Morriconeho pravděpodobně proslavil legendární snímek Tenkrát na Západě. Českým divákům se Morricone zapsal do paměti i díky hudbě k seriálům Chobotnice a Marco Polo. Mnohokrát zavítal do České republiky, naposledy byl loni v lednu v Praze, když koncertem v O2 Aréně připomínal své 90. narozeniny.

Reklama

Výběr článků

Načítám