Loď Ocean Viking s migranty na palubě zakotvila na Sicílii, čeká je karanténa

ČTK ČTK
7. 7. 2020 6:43
V sicilském přístavu Porto Empedocle v noci na úterý začalo vyloďování 180 migrantů, které ve Středozemním moři zachránilo plavidlo Ocean Viking. Informovala o tom agentura AFP.
Foto: Reuters

Loď, kterou provozuje nevládní organizace SOS Méditerranée, v uplynulých dnech neúspěšně žádala o povolení zakotvit v Itálii a na Maltě, souhlas nakonec vydaly italské úřady.

Vyloďování podle AFP začalo v pondělí ve 23:40, kdy palubu opustili první migranti, u nichž test neprokázal koronavirus. Všechny po odchodu z lodi čeká karanténa.

Na Ocean Viking byli běženci zachránění ve Středozemním moři mezi 25. až 30. červnem při čtyřech různých operacích. Mezi uprchlíky byla podle dřívějších informací jedna těhotná žena a 25 nezletilých, z nich 17 bylo bez doprovodu dospělého.

Loď v uplynulých dnech žádala o povolení k přistání v Itálii i na Maltě, její žádosti však byly opakovaně zamítány. V sobotu SOS Méditerranée uvedla, že šest migrantů se pokusilo o sebevraždu a někteří z běženců ohrožují ostatní uprchlíky i posádku.

"Situace na palubě se zhoršila do té míry, že už není zaručena bezpečnost 180 zachráněných ani posádky," upozornila organizace. Plavidlo následně dostalo možnost zakotvit na Sicílii.

 

Právě se děje

Další zprávy