Hlavní obsah

Horníci za to nemohou. Sněmovna bude mít mimořádnou schůzi ke Karvinsku

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

Lidovci odmítají svalování viny za šíření nákazy v dolech OKD na Karvinsku na horníky a požadují svolání mimořádné schůze. Na té by měla vláda vysvětlit, proč k situaci došlo, zda řešení nepodcenila a co dělat pro to, aby se podobné lokální šíření neopakovalo. Schůze má podporu opozičních i vládních stran a měla by proběhnout už tento čtvrtek.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Bartošek (vlevo) a Marian Jurečka na sjezdu KDU-ČSL

Článek

„Odmítáme, aby se vlna svalovala na horníky. Před 14 dny jsme se ptali, jakým způsobem vláda situaci v OKD řeší, a neodpověděli nám na to,” prohlásil na úterní tiskové konferenci lídr KDU-ČSL Marian Jurečka.

Lidovce se svoláním schůze podpořily i další opoziční strany i vládní ČSSD a ANO a podle dohody grémia se uskuteční již tento čtvrtek.

Nakažených horníků je přes 20 procent. Drtivá většina o tom neměla ani tušení

Domácí

„Musíme se z tohoto ohniska poučit. Nemůžeme jen tak mlčet, vláda musí říct, jaká další opatření do budoucna má,” doplnil Jurečka.

Pro svolání mimořádné schůze se vyjádřily i další strany. Pro jsou i vládní sociální demokraté a komunisté, kteří vládu tolerují.

„Půjde o to, jak ministerstvo zdravotnictví zvládá situaci v Karviné. Ministr zdravotnictví evidentně udělal vládě a ministerstvu zahraničí velké problémy,“ prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip s odkazem na to, že některé země Evropy kvůli nárůstu počtu nakažených vyloučily Česko ze seznamu bezpečných zemí.

Slovinsko vrací ČR na seznam bezpečných zemí, test není potřeba

Koronavirus

„Budeme požadovat, aby proběhlo testování všech zaměstnanců OKD a členů jejich domácností a došlo ke skutečné minimalizaci provozu,” prohlásila poslankyně Pirátů Olga Richterová a kritizovala poslance a hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO), který podle ní na jejich předchozí apely nereagoval.

ODS: Babiši zvedni zadek a jeď do Karviné

„Ministře Vojtěchu, ministryně Schillerová a premiére Babiši, zvedněte zadky a odjeďte osobně do Karviné a dokažte v zájmu politického marketingu, že jste se nerozhodli obětovat lidské životy,“ vyzval členy kabinetu poslanec ODS Jakub Janda.

„Je až nechutné, jakým způsobem se ministr Vojtěch i premiér vymlouvají a představují se jako alibisté, svádějí to na epidemiology, hygieniky a horníky,“ doplnil ho jeho šéf Petr Fiala.

Na mimořádné schůzi by se měli poslanci navíc věnovat i víceletému finančnímu rámci a fondu obnovy EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám