Hlavní obsah

Strhněte Jeffersonův památník, žádá jeho vzdálený potomek

Novinky, mso

Americký prezident Thomas Jefferson v Deklaraci nezávislosti Spojených států amerických napsal, že jsou si všichni lidé rovni. Svá slova ale nepodpořil činy, a proto by jeho památník ve Washingtonu měl být stržen, myslí si jeho vzdálený potomek. Podpořil tak demonstranty, kteří v USA strhávají sochy bývalých otrokářů a lidí, které považují za rasisty.

Foto: Profimedia.cz

Jeffersonův památník ve Washingtonu

Článek

Lucian K. Truscott IV. je šest generací vzdálený pravnuk třetího prezidenta Spojených států Thomase Jeffersona.

Tvrdí, že jeho prapředek, který byl jedním z autorů americké deklarace nezávislosti, si rozhodně nezaslouží památník ve Washingtonu DC, jenž nese jeho jméno a který dal mezi lety 1939 až 1943 postavit tehdejší prezident Franklin D. Roosevelt.

„Je to pocta muži, který napsal, že všichni lidé jsou stvořeni jako sobě rovní. Ani on sám se ale svými slovy nikdy neřídil,“ uvedl Truscott a připomněl, že Jefferson vlastnil šest stovek otroků. „Jeho památník je všechno, jen ne svatyně svobody, jak jej popisuje americká Správa národních parků,“ dodal.

73letý novinář a spisovatel uvedl, že jako památník ideálně poslouží bývalá plantáž Monticello ve Virginii, který „odhaluje Jeffersona včetně jeho morálního selhání”.

Kácených soch přibývá: na řadě jsou prezidenti

Zahraniční

Jefferson měl nejméně devět potomků. Šest z nich s jistou Sally Hemingsovou, která byla jednou z jeho otrokyň. Tu ze služeb rodině propustila až krátce po Jeffersonově smrti jeho dcera Martha. „Tuto část americké historie se ale z památníku nedozvíte,“ napsal na Twitteru Truscott.

Na místě Jeffersonova památníku by podle něj měla stát socha například Harriety Tubmanové, což byla americká černošská abolicionistka, která během občanské války pomohla několika stovkám otroků do severních států USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám