Přelet gripenů a L-159 z Čáslavi do Pardubic nevyšel podle plánů. Jedna Alca kvůli poruše nevzlétla

Z čáslavské základny se v úterý přesunula část letounů JAS-39 Gripen a L-159 Alca na záložní letiště v Pardubicích, důvodem je výluka leteckého provozu. Odletět mělo šest gripenů a stejný počet bitevníků L-159 Alca. Přelet jednoho letounu L-159 ale znemožnila technická závada, do Pardubic se přemístí později, řekl Marek Maxim Švancara z 21. základny taktického letectva.

Tento článek je více než rok starý.

Čáslav (Kutnohorsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Přelet je ukončený. Uskutečnilo se to mezi 9.00 a 11.00. Jedno letadlo nám tady zůstalo kvůli technické závadě,“ uvedl Švancara. Podle něj by měl letoun do Pardubic zamířit později.

Důvodem výluky v Čáslavi je údržba, budování nové infrastruktury a technická odstávka řídicí věže. Na domovskou základnu se mají stíhačky vrátit 27. července. Ochrana vzdušného prostoru Česka v aliančním systému protivzdušné obrany bude zajištěna z Pardubic dvojicí gripenů. Tyto letouny budou mít jeden až dva cvičné lety denně.

Základna vojenského letectva v Čáslavi, oficiálně 21. základna taktického letectva, je jednou ze dvou bojových složek vzdušných sil Armády ČR. Druhou je vrtulníková základna v Náměšti nad Oslavou. Tradice vojenského letectva v Čáslavi sahá do roku 1955, do plného provozu bylo letiště uvedeno v srpnu 1958.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme