Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Česko

Poslanec Volný přinesl do jednacího sálu nápis All Lives Matter, Kalousek mu ho opakovaně odnesl

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek odhazuje ceduli s nápisem All Lives Matter (Na všech životech záleží), kterou 7. července 2020 na schůzi Sněmovny v Praze umístil před řečnický pult nezařazený poslanec Lubomír Volný (Jednotní). Ten na schůzi navrhl, aby dolní komora vyslovila souhlas s výrokem prezidenta Miloše Zemana, že heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) je rasistické. foto: ČTK

Praha - O rozruch ve sněmovním jednacím sále se v úterý postaral nezařazený poslanec Lubomír Volný (Jednotní). Navrhoval, aby dolní komora vyslovila souhlas s výrokem prezidenta Miloše Zemana, že je heslo amerických protestů Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) rasistické.
  15:15

Volný před řečnický pult umístil transparent s nápisem All Lives Matter (Na všech životech záleží). Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek transparent několikrát vynesl ven z jednacího sálu, do něhož se ale zase vrátil.

Nezařazený poslanec Lubomír Volný (Jednotní) navrhl 7. července 2020 na schůzi...
Nezařazený poslanec Lubomír Volný (Jednotní) navrhl 7. července 2020 na schůzi...

VIDEO: Zeman označil heslo Black Lives Matter za rasistické, podle něj záleží na všech životech

„Nikomu neupírám právo na jeho názor,“ řekl Kalousek. Nemá ale podle něho být doprovázen plakáty.

Situaci uklidňoval předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO), podle kterého není zakázáno takové pomůcky používat. Poslance vyzval, aby se navzájem respektovali. Na několik minut jednání sněmovny přerušil.

Předseda Trikolóry, nezařazený poslanec Václav Klaus mladší, pak navrhoval, aby Kalousek dolní komoře vysvětlil, na kterých životech nezáleží a co je na heslu rasistického nebo nehumánního.

Nápis Black Lives Matter na Švandově divadle? Tolik projevů rasové nenávisti jsme nečekali, říká jeho ředitel

Zeman výrok pronesl v rezidenci amerického velvyslance při příležitosti oslav 244. výročí Dne nezávislosti Spojených států. Podotkl, že je na akci jako nezávislý občan i jako přítel USA. „A z obou těchto rolí říkám, že slogan Black Lives Matter je rasistický, protože záleží na všech životech,“ prohlásil.

Autor: