Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Bizarní trest: Lukáš v Brně ukradl z hladu pět housek, dostal jeden a půl roku natvrdo

Bizarní trest: Lukáš v Brně ukradl z hladu pět housek, dostal jeden a půl roku natvrdo
Zdroj: Pixabay
+ Další 3 fotografie
Bizár
Mladý bezdomovec původně dostal za krádež pěti housek dokonce dva roky vězení. Rozhodnutí městského soudu v Brně ale nakonec změnil krajský, ke kterému se obžalovaný odvolal. Absurdní výše trestu za drobnou krádež má na svědomí fakt, že muž kradl v době nouzového stavu, během kterého platí trochu jiná pravidla. Zloději hrozilo dokonce osm let.

Krást se nevyplácí, obzvlášť pak v době nouzového stavu. Za drobnou krádež pěti pizza bulek v celkové hodnotě 62,50 korun totiž může člověk vyfasovat pořádný flastr. Přesvědčil se o tom pětadvacetiletý Lukáš Kalina z Brna Ten si chtěl odnést nezaplacené pečivo přes kasu, při pokusu o krádež ho ale zadržela pozorná ostraha.

Kradl, protože měl hlad

Kalina, který žije na ulici, se o takovou krádež nepokusil poprvé. V minulosti už byl za stejný prohřešek třikrát souzen a v době čtvrtého zpackaného pokusu měl od soudu podmínku. Nyní mu navíc nepomohl fakt, že se krádeže dopustil v době nouzového stavu, který byl vyhlášen kvůli epidemii koronaviru Během něj totiž mohou soudci uložit mnohem přísnější tresty než obvykle. Zatímco běžně by muži hrozil trest do dvou let, v nouzovém stavu je to od dvou do osmi let.

Od brněnského městského soudu proto dostal nejnižší trest za krádež v nouzovém stavu, a to dva roky. Proti tomu se ale Kalina odvolal. "Trest byl nepřiměřeně přísný. Můj klient nekradl roušky ani dezinfekci, měl hlad, jednal z existenčních důvodů," hájila muže jeho obhájkyně Petra Žilková, která upozornila i na fakt, že muž trpí schizofrenií. Krajský soud dal nakonec Žilkové za pravdu a trest zkrátil na rok a půl.

Bezdomovec měl chuť na sladké

Podobný trest nedávno dostal i zloděj laskomin z Ústecka. Dvaatřicetiletý Václav Šupka se stal prvním zlodějem v Česku, který byl odsouzen za drobnou krádež v době nouzového stavu. Šupka se v dubnu nejprve neúspěšně pokusil z Kauflandu ukrást dvě koblihy, o dva dny později se snažil pod bundou propašovat 15 čokolád. V obou případech ho chytla ochranka.

Šutka se před soudem hájil tím, že si chtěl zpestřit jídelníček. „Jedl jsem stále jen suché rohlíky. A pak tu byla ještě další věc. Když žijete na ulici, nemůžete k někomu jen tak přijít s prázdnou, když se potřebujete třeba umýt nebo si vyprat,“ vyprávěl bezdomovec. V květnu pak dostal Šutka za svůj mlsný jazyk od plzeňského soudu 26 měsíců vězení.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy