Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Štetina po turbulentních měsících ve Spartě: Sáhl jsem si na dno. Teď konečně hrajeme jako tým

Na podzim už to vyloženě vypadalo, že spojení Lukáš Štetina a Sparta bude zanedlouho minulostí. Jaro ale přineslo zásadní zlom. Pomalu odepisovaný stoper chytil druhý dech, na Letné mu nabídli prodloužení smlouvy a nyní je neochvějnou součástí defenzivy. Procházka růžovým sadem to ale pro něj rozhodně nebyla. "Trochu jsem si vyzkoušel dno," přiznává Štetina v rozhovoru pro ČT sport.

Lukáš Štetina
zdroj: ČTK

Václav Jílek dnes, více než čtyři měsíce od vyhazovu, hýří sebevědomím a prohlašuje, že v herní kvalitě žádný zásadní posun na Spartě neproběhl.

Byl to ale právě bývalý trenér pražského klubu, který koncem loňského roku odstavil nejen stopera Lukáše Štetinu, ale i švédského talentovaného záložníka Davida Moberga Karlssona.

Tedy dva hráče, bez nichž si základní letenskou sestavu na jaře pod koučem Václavem Kotalem jen těžko představit.

Z Dukly přišel Štetina právě před třemi lety, do té doby patřil k oporám klubu hrajícího nyní na Julisce druhou nejvyšší soutěž.

A na úspěch ve Spartě se notně načekal.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio fotbal - Dohráno Plus

"Samozřejmě. Očekávání s příchodem Stramaccioniho a všech individualit byla obrovská. Všichni si mysleli, že to půjde hned, a opak byl pravdou," připomíná katastrofu, s níž se na Letné třeba v podobě astronomických hráčských smluv vypořádávají ještě doteď.

Vytoužený zisk domácího poháru se dostavil až nyní, kdy Sparta zvítězila ve finále nad Libercem 2:1. "Jsem za to strašně rád. Něco se tady vybudovalo, ale trvalo to tři roky, byla to dlouhá doba, cesta nebyla vůbec jednoduchá. Dočkali jsme se a věřím, že na to zase dál navážeme," říká Štetina.

A logicky chce, aby současné rozpoložení vydrželo minimálně i pro příští sezonu.

"Myslím, že to nemá proč nevydržet. Tohle je to, co jsme čekali. Máme to na něčem postavené, začínáme od obrany a to je základ úspěchu. Mančaft zůstane víceméně pohromadě a do další sezony půjdeme plus minus v podobném složení. O to lépe se nám bude začínat a máme se od čeho odrazit," věří osmadvacetiletý slovenský obránce.

Sport
zdroj: ČT4

Současnou skvělou formu Sparty přičítá hlavně neustálé přípravě během karantény.

"Nepřestali jsme věřit naší práci. Během korony jsme těžce trénovali a trenér Kotal to má v prvé řadě založené na dokonalé fyzické přípravě. Řadu zápasů jsme z toho čerpali, vypadali lépe než soupeř a pokračovali v tom. V Karviné jsme to otočili, tam nás to nakoplo. Z mužstva jsem cítil to, že stojíme jeden za druhým, a to je důležité v jakémkoli týmu."

Přitom ještě na podzim v několika zápasech fatálně chyboval a pomalu se zdálo, že jeho dny na Letné se chýlí ke konci.

Lukáš Štetina o příchodu do Sparty:

"Na Dukle bylo nastavené něco, kde měl klub schéma, systém ve všem. Tady jsem přišel, možná to bylo v nesprávný čas, ale na to bych to nesvaloval. Přišel se mnou nový realizační tým, dalších jedenáct nových hráčů. Očekávání byla velká asi jako nikdy předtím a pak to šlo ruku v ruce, že tu asi byly kvalitní individuality, ale nevytvořil se tým. Dnes tu nejsou taková velká jména, ale hráči jsou víc pro mančaft a fungujeme jako tým. A platí pravidlo, že tým je víc než jednotlivec."

"Pro fotbalistu je dno, když s ním klub, ve kterém hraje, nepočítá. Já od toho nebyl daleko. Mohu říct, že jsem si to dno trochu vyzkoušel," popisuje Štetina otevřeně v pořadu Dohráno Plus.

"Na druhé straně pro mě bylo důležité se z toho oklepat. Dnes můžu říct, že jsem na sebe hrdý, nevzdal jsem to a postavil se k tomu tak, že nechci skončit tak, že mávnu rukou," dodává.

Přičítá to hlavně své buldočí povaze. "Když se mi něco postaví do cesty, hledám způsoby, jak to zlepšit a překonat těžké období."

Něco tak musel změnit Štetina sám, v něčem mu pomohl klub.

Sport
zdroj: ČT4

"Na hřišti jsem si komplikoval věci a bylo to zbytečné. Obránce by měl hrát jednoduše a mělo by to být založeno na jednoduchosti ve hře. Na to jsem se zaměřil. Pracoval jsem víc na hlavě, abych byl v klidu, a to mi pomohlo."

K sebevědomí mu navíc pomohlo prodloužení smlouvy až do června 2022. "Do určité míry ano. Do zápasů s Baníkem a Slavií jsem šel s tím, že jsem neměl novou smlouvu. To byly zápasy, kdy se to zlomilo. Pak jsem v těch výkonech pokračoval a byly dobré. Nebylo to jen o smlouvě, ale když ji dostanete, cítíte důvěru," tvrdí Štetina.

Ve stoperské dvojici nastupuje s dalším Slovákem - Dávidem Hanckem hostujícím z Fiorentiny, který byl dalším střípkem do mozaiky nyní daleko lépe fungující sparťanské defenzivy.

"Role nejsou přesně rozdělené. V každém zápase je situace jiná a řešíme jich strašně moc. Proběhla tam komunikace mimo hřiště, aby byly vyřešené detaily. Abychom věděli, že jsme zajištění, abychom pracovali i s Láďou Krejčím, s Milanem Hečou v bráně. Bavíme se, abychom byli v každém směru v dobrém postavení a vyhovovali si v rozehrávce."

Šašinka odpadá ze souboje se Štetinou
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

I když oba stopeři, Štetina i Hancko, jsou typologicky rozdílnými hráči. "Tolik se nehrnu dopředu. Jsem rád, když je defenziva zajištěná, kdežto Hanci je kolikrát vepředu. Nevyčítám mu to, jsem rád, že útočí a že mu to chutná. Já si tam pro jistotu nechám Krejčího. Možná proto se tak dobře doplňujeme," myslí si Štetina a pevně doufá, že Hancko na Spartě podepíše smlouvu. "Je to teď složité, je to na jiných lidech," doplňuje.

Před Spartou je teď poslední kolo nadstavby, ve středu ji čeká derby se Slavií. "V uvozovkách nejde o nic, ale derby je o prestiži a ten zápas Slavia ani my nevypustíme. Bude to zase boj," ví Štetina.

A těší se, až za tímto ligovým ročníkem definitivně zavře vrátka. "Zápasů je celkem dost. Únava se kumuluje, každý se těší na dovolenou, volno, trochu vypnout. Když byla koronapauza, stále jsme nějak trénovali, plnili jsme plán. I z tohoto důvodu je čas si trochu oddychnout."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články