Ven znovu jen s rouškou. V Horních Rakousích přibývá nakažených koronavirem, vláda zpřísňuje opatření

Kvůli nárůstu počtu nakažených koronavirem budou muset lidé v rakouské spolkové zemi Horní Rakousy, která hraničí s jihem Čech, opět nosit roušky. Od čtvrtka si budou muset ústa a nos znovu zakrývat v obchodech, restauracích a dalších vnitřních provozovnách. Informovala o tom v úterý agentura APA.

Tento článek je více než rok starý.

Linec (Rakousko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena v brazilském São Paulu ukazuje jednu z roušek

Obyvatelé spolkové země Horní Rakousy musí znovu nosit roušky. (ilustrační foto) | Foto: Amanda Perobelli | Zdroj: Reuters

„Jedná se o nárůst, který nám dělá starosti a kterému nemůžeme nečinně přihlížet,“ komentoval vývoj epidemiologické situace v Horních Rakousích hejtman Thomas Stelzer.

Spolková země, která hraničí s Českem a Německem, má 1,5 milionu obyvatel. Virem SARS-CoV-2 je tu v současnosti nakaženo 427 lidí. Zhruba 3000 lidí je v karanténě. Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, dosáhlo v zemi hodnoty 2,0. Každý infikovaný tak v průměru nakazí dva další lidi.

V Rakousku přibývá nakažených, spolková země sousedící s Českem uzavře některé školy a školky

Číst článek

Nařízení o návratu roušek začne platit od čtvrtka. Nosit je budou muset lidé opět do obchodů, kadeřnictví nebo při pohybu v restauracích a hospodách. U stolu je budou moci snímat. Podle hornorakouského hejtmana by měli hosté nechávat u obsluhy svá kontaktní data. Toto opatření je ale dobrovolné.

Podle Stelzera bude nošení roušek v platnosti až do odvolání. Cílem je vyhnout se ještě přísnějším restrikcím, například karanténě celé spolkové země.

Kvůli rostoucímu počtu případů nákazy koronavirem Horní Rakousy už minulý týden uzavřely školy, školky a jesle. Týkalo se to pěti okresů, včetně okresu Urfahr-Umgebung, který hraničí s jižními Čechami. Podle Stelzera se nákaza začala šířit z jednoho z evangelických církevních společenství v Linci.

V Rakousku se dosud potvrdila nákaza koronavirem u více než 18 300 osob, z nichž 706 s covidem-19 zemřelo. Z nemoci se už téměř 16 700 lidí uzdravilo. V nemocnicích zůstává nyní 91 lidí, z toho deset na jednotkách intenzivní péče.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme