Hlavní obsah

Sněmovna schválila stravenkový paušál

• Aktualizováno

Zavedení stravenkového paušálu podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) neznamená, že lidé přestanou chodit na obědy. Reaguje tak na kritiku vládního záměru dát firmám možnost vydávat místo stravenek peníze. V prvním čtení stravenkový paušál v rámci daňového balíčku v úterý odpoledne schválili poslanci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Stravenkový paušál je další varianta vedle závodního stravování nebo klasických stravenek. Nerušíme stravenky. Přijde mi úsměvné říkat, že když lidé nedostanou stravenky, ale peníze, tak nebudou jíst. Člověk nepřestane uspokojovat svou lidskou potřebu proto, že nedostal papírky. Nechme lidem svobodu, ať si sami rozhodnou,” prohlásila Schillerová.

Zavedení stravenkového paušálu znamená, že zaměstnavatelé se mohou rozhodnout, zda dají zaměstnancům stravenky, nebo peníze ve stejné hodnotě. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Piráti: Pomůže to konkurenceschopnosti

Podle koaličního poslance ČSSD Petra Dolínka ale zavedení paušálu může znamenat nevýhodu pro zaměstnance, který si nakonec nebude moct vybrat. Bude totiž záležet na tom, jak to nastaví zaměstnavatel.

S návrhem naopak souhlasila většina opozice. „Souhlasíme s návrhem na zavedení svobody volby. Myslíme si, že tato konkurence přispěje k tomu, že stravenkové firmy nabídnou lepší produkt,” prohlásil poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík.

Zaměstnavatelé to budou zneužívat, tvrdí odbory

Zavedení paušálu podporují i Asociace hotelů a restaurací, Asociace českého tradičního obchodu i většina členů Hospodářské komory. Naopak se paušál nelíbí odborům, podle kterých zaměstnavatelé budou peníze zneužívat, což se promítne do odvodů státu.

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Zavedení paušálu by mělo připravit veřejné finance zhruba o 2,3 miliardy korun, odhadlo již dříve ministerstvo financí.

Paušál má podporu i u opozičních politických stran.

Zvyšování daní

V rámci vládního daňového balíčku bylo schváleno také zvýšení daní na tabák a cigarety. Spotřební daň u cigaret by měla v letech 2021 až 2023 růst zhruba o pět procent ročně.

Dále poslanci schválili možnost stanovovat místní koeficient u daně z nemovitých věcí jen pro jednotlivé části obce, což ve výsledku povede k tomu, že obce zvýší pro příští rok daň z nemovitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám