Hlavní obsah

Dokončení fotbalové ligy má nový scénář! Jak se vyřeší sestup a postup?

dos, tomČTKSport.cz
Aktualizováno

Dohraje se sezona podle původního plánu? Klíčový otazník se po karanténě mužstva Karviné vznáší jak nad první, tak druhou nejvyšší soutěží. Ligový výbor Ligové fotbalové asociace (LFA) na svém úterním zasedání jednomyslně upřednostnil kompletní dokončení stávající sezony sportovní cestou. I s ohledem na karanténní opatření karvinského klubu rozhodl o změnách termínové listiny. Sezona by nově měla skončit až 1. srpna odvetami baráže o první ligu. Pokud Karviná zůstane i nadále v karanténě, nikdo by nesestupoval a první ligu by příští rok hrálo 17 týmů. Mezi elitu by tak postoupil jen vítěz druhé ligy.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Zprava Radim Breite z Olomouce a Abdulrahman Taiwo z Karviné.

Článek

Ligový výbor nový scénář nachystal. Zároveň na 17. července svolal mimořádného ligové grémium, kde se bude okolnostmi dohrání soutěžního ročníku v souvislosti s aktuální epidemiologickou situaci v MFK Karviná a dopady případného nedohrání stávající sezony zaobírat plénum profesionálních klubů.

Jedna pochybnost každopádně padla. Kvalifikační duel o Evropskou ligu mezi pátým týmem skupiny o titul a vítězem skupiny o Evropu se odehraje bez ohledu na výskyt koronaviru v Karviné. Pokud by se ale nedohrála skupina o záchranu, šel by podle řádů do pohárů pátý celek.

Stále hrozí varianta, že se skupina o záchranu nedokončí.

„Pokud by se první liga nedohrála, postoupil by z druhé nejvyšší soutěže jen její vítěz. A pokud by se příští ročník hrál se sedmnácti účastníky, už by z termínových důvodů nebylo možné sehrát ještě nadstavbu," avizuje krizovou variantu Dušan Svoboda, šéf LFA.

Ke slovu může příjít ještě další varianta. Pokud by se dohrála skupina o záchranu, ale už by se do 2. srpna, na kdy byl schválen konec sezony, nestihla sehrát baráž. V takovém případě z první ligy sestoupí poslední dva týmy a nahradí je nejlepší dva týmy druhé ligy po 30 kolech.

Ředitel SFC Opava Jaroslav Rovňan:
Rozhodnutí Ligového výboru vnímáme s velikými rozpaky. FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA bude ukončena 14. července a na její žádost bylo Ligovým grémiem 11. května rozhodnuto, že pauza mezi posledním mistrovským utkáním a prvním zápasem baráže bude minimálně pět dní. Při této změně termínové listiny FORTUNA:LIGY ovšem prvoligové kluby sehrají během deseti dní čtyři velice důležitá utkání o účast v první lize. Toto řešení stávající situace, v níž jsme se neocitli vlastní vinou, považujeme za krajně nešťastné. Posunutí termínové listiny má zároveň výrazný vliv na přestupovou politiku klubů, prodlužování stávajících kontraktů hráčů a v neposlední řadě také zdravotní stav fotbalistů.

Nová sezona asi začne později

Nový formát stávající sezony také nejspíš oddálí začátek nového ročníků, který měl začít ve druhé polovině srpna.

Vedení LFA také přijalo rozhodnutí o plošném testování hráčů a členů realizačního týmu Karviné ještě před zasedáním grémia, aby mělo aktuální informace o epidemiologické situaci v klubu.

Všichni členové ligového výboru jednoznačně preferují sportovní ukončení profesionálních soutěží a chtějí vyčerpat všechny možnosti k dohrání soutěžního ročníku na hřišti. I vzhledem k tomu se rozhodl upravit termínovou listinu tak, aby měl karvinský klub dostatečnou lhůtu na tréninkovou přípravu po skončení nastolené karantény.

Vedení LFA je připraveno poskytnout MFK Karviná maximální součinnost a podporu. Proto bude iniciovat jednání s vedením Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje o případných dalších podmínkách, za kterých bude moci klub dohrát soutěžní ročník.

Nákazu do týmu trenér mládeže nezanesl

Vedení Karviné zároveň odmítlo, že by hráči A-týmu během tréninků či zápasů v klubu přišli do kontaktu s nakaženým trenérem mládeže nebo jinými neoprávněnými osobami. Asistent trenéra Petr Mašlej minulý týden v rozhovoru s Radiožurnálem řekl, že nákazu do klubu asi přinesl kondiční kouč mládeže, který dělá na dole. Karviná označila Mašlejovo vyjádření za mimořádně nešťastné.

"Zásadně odmítáme, že by kdokoliv z trenérů mládeže přišel do kontaktu s hráči A-týmu, případně realizačním týmem přímo uvnitř klubu, jak to bylo některými médii prezentováno a následně dál šířeno po sociálních sítích," uvedl klub na svém webu s tím, že po celou dobu platnosti dodržoval bezpečnostní manuál C-19 od Ligové fotbalové asociace (LFA).

"Důrazně odmítáme, že by kdokoliv, kdo neměl oprávnění, přišel do kontaktu s hráči a případně i s realizačním týmem přímo uvnitř klubu - ať už v tréninkovém nebo zápasovém procesu," stojí dál v prohlášení.

Úprava termínové listiny:
23. července - 4. kolo skupiny o záchranu
26. července - 5. kolo skupiny o záchranu
29. července - první utkání baráže o postup do I. ligy (oba zápasy v jeden den)
1. srpna - odvetná utkání baráže o postup do I. ligy (oba zápasy v jeden den)

Reklama