„Do karantény! Zavřít vás a je klid! Kvůli vám máme omezený výjezd na dovolené!“ Karvinsko pod palbou

07.07.2020 16:40

Starostové z Karvinska považují situaci týkající se koronavirové nákazy v okrese za velmi vážnou a vinu připisují vládě, Ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienikům. Chytrá karanténa podle nich nefunguje, lidé se pozdě dozvídají výsledky svých testů a krajská hygienická stanice (KHS) organizaci nezvládá, uvedl svazek ve svém prohlášení. Žádá vládu o přípravu programu na podporu Karvinska a opatření k co nejrychlejšímu trasování nakažených. A názory lidí se objevují také v diskusích na sociálních sítích.

„Do karantény! Zavřít vás a je klid! Kvůli vám máme omezený výjezd na dovolené!“ Karvinsko pod palbou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

„Zavřít do karantény celý Karvinsko!!! Kvůli vám je celá ČR v omezení jezdit na dovolené! Kvůli vám jsme na černé listině EU!!!! Být vládou, zavřu vás a je klid!!!“ zaznělo například na oficiálním faceboookovém profilu Karviná – oficiální stránka. Pisatel tak reagoval na zprávu, že karanténa Karvinska zatím nehrozí.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové je situace v regionu stabilizovaná. Toto tvrzení se však některým nepozdává. „Celý net uvádí, jak se situace zhoršuje, že už i Ken Superstarek připouští možnou karanténu, ale vše je ok. No pravá ruka neví, co mele levá,“ poznamenala k této zprávě jedna z diskutucujích. Kenem Superstarkem míní jistě ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), který se před lety účastnil pěvecké soutěže a měl přezdívku Ken.

„Stabilizovaná? Tak proč nás po celém Česku tak *hnojí*...,“ zeptala se pak v diskusi k tomuto tématu další uživatelka. Na to reagoval sám mluvčí Karviné Lukáš Hudeček. „To bychom také rádi věděli. Možná nemají o čem psát, tak jsme se stali obětním beránkem. Přes několik upozornění si média stále pletou okres Karviná a město Karviná. Je to nepochopitelné,“ uvedl smutně Hudeček. 

„Ty útoky na Karvinou jsou už občas i přes čáru. A někdy zůstává rozum stát, co někteří dokážou vyplodit. Nežijí zde, ale vědí vše... (neznají ani rozdíl mezi Karvinou a Karvinskem),“ dodala pisatelka. 

„Ministr Vojtěch a hlavní hygienička hovoří, že to je pod kontrolou, že to prostě klesá, že ty hodnoty k hustotě obyvatel regionu nejsou až tak špatné, ale ředitel zeměkoule Vondrák zase, že se to zhoršuje, že on vychází ze svých údajů, a pak řekne, že stejně nemá ty hlavní údaje ohledně osob, karantén a ani je mít nemůže atd. atd. Viz včera na ČT24 večer v jednom pořadu. O co jde Vondrákovi? S těmi svými grafy a statistikami a osobními pocity je už trapný. Plácá každý den něco jiného. Stresuje občany Karvinska. Už aby šel po podzimních krajských volbách od válu. Raději ať uvede, kolik zásluh mají na kraji jeho koaliční partneři, kolik věcí dotáhli do konce. Vondrák? To je pouze jedna malá trapná epizoda ostravského regionu. Přeceňovaná a uměle zveličovaná persona. HOWGH,“ pustil se pak do hejtmana Ivo Vondráka (ANO) jeden z dalších pisatelů, tentokrát v diskusi na profilu Karvinského a Havířovského deníku.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek dnes uvedl, že bez Karvinska by v Česku byla odeznívající epidemie. Pro Moravskoslezský kraj nyní statistici odhadují reprodukční číslo 1,51, což je počet lidí, kteří se v průměru nakazí od každého nemocného. Pro Karvinsko je reprodukční číslo 1,6. Neznamená to nekontrolované šíření v populaci, řekl Dušek.

Kvůli šíření COVID-19 v dole Darkov společnosti OKD zůstala na konci května na Karvinsku v platnosti mimořádná opatření, krajští hygienici je 12. června zrušili. Na konci června se ale začal počet případů nemoci v okrese prudce zvyšovat a testování ukázalo, že v dolech ČSM podíl nakažených pracovníků přesahuje 20 procent. OKD proto počátkem července přerušilo těžbu ve všech dolech. Na Karvinsko a sousední Frýdecko-Místecko se také vrátila mimořádná opatření, která například omezují účast na hromadných akcích a návštěvy nemocnic a sociálních zařízení a přikazují zakrývat si nos a ústa uvnitř budov nebo v MHD.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …