7. července 2020 • 18:20

Liga má plán, jak lze stihnout dohrát ročník. Karviná ale musí projít testy

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ligový výbor LFA v úterý rozhodl o plánu, jak dohrát letošní ročník FORTUNA:LIGY. Ten sice ve skupinách o titul i o Evropskou ligu zdárně míří do finále, boje ve skupině o záchranu však byly přerušeny kvůli nákaze koronavirem u 4 členů karvinského klubu. I přesto nyní existuje reálná šance, že do 2. srpna (datum doporučené od UEFA pro ukončení národních lig) bude celá soutěž dohraná.



Fotbalová liga směřuje po květnovém restartu do finále. Ve skupině o titul zbývá ve středu odehrát poslední kolo. A vedení soutěže nyní narýsovalo plán, podle kterého by rádo dokončilo i skupinu o udržení a vyhnulo se tak divokým scénářům, které při kompletním nedokončení soutěže hrozí.

Jaká jsou nyní klíčová data při snaze ligu dohrát? To první je 16. červenec. Právě v tento den by totiž liga měla znát výsledky kontrolních testů Karviné - jediného týmu, který se zatím nedokázal za okolností vzbuzujících řadu otazníků koronaviru ubránit.

O den později, 17. července, je pak naplánováno Ligové grémium. A to především pro případ, kdy by hygienici na základě testování nepovolili Karviné soutěž ani dál dohrávat. Právě na tomto setkání všech klubů první a druhé ligy by se totiž případně řešilo, co s nedokončenou soutěží. Scénářů, o nichž se mluví, je více. Jediný schválený ale zní takto: v příštím ročníku by první ligu, z níž by nikdo nesestoupil, hrálo 17 týmů. Všichni současní účastníci + vítěz druhé ligy.

„V okamžiku, kdy se první liga nedohraje, tak z druhé ligy postupuje pouze vítěz. Příští soutěžní ročník by se hrál v 17 účastnících a v takovém případě není možné z hlediska termínových kolizí odehrát nadstavbu,“ uvedl předseda LFA Dušan Svoboda v České televizi.

Vedení LFA nicméně doufá, že k tomuto scénáři nedojde. A pokud budou výsledky kontrolních testů v Karviné opravdu v pořádku, restart skupiny o záchranu je naplánovaný na 23. července. Pak už by následovalo v rychlém sledu poslední kolo skupiny o záchranu a dvě barážová utkání. Takže kompletně by liga mohla být dohraná 2. srpna. Přitom právě toto datum LFA na doporučení UEFA už dříve určila za mezní směrem k dohrání soutěže.

Teoreticky ale může k uzavření ligového ročníku do 2. srpna stačit i to, aby se dohrála skupina o záchranu, v níž zbývají poslední dvě kola. V tom okamžiku je totiž možné přistoupit k bodu, který si kluby odsouhlasily už v květnu.

Tedy nehrát baráž a do první ligy přímo poslat první i druhý tým z druhé ligy. Elitu by pak naopak neopustil jen poslední tým, ale i ten na 15. místě.

LFA také v prohlášení po skončení Ligového výboru dala jasně najevo jednotu při snaze soutěž dokončit. 

„Všichni členové jednoznačně a jednomyslně upřednostnili kompletní dokončení stávající fotbalové sezony sportovní cestou. I s ohledem na karanténní opatření karvinského klubu pak Ligový výbor rozhodl o změnách termínové listiny,“ píše se v něm.

LFA také deklarovala snahu pomoci Karviné soutěžní ročník dokončit. „V souvislosti s tím bude vedení LFA rovněž iniciovat jednání s vedením Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje o případných dalších podmínkách, za kterých bude moci klub dohrát soutěžní ročník,“ zaznívá na závěr v prohlášení.

Harmonogram podle ligového výboru LFA

16. července - výsledky nových testů Karviné

17. července - ligové grémium

23. července, 26. července - poslední kola nadstavby

29 července., 2. srpna baráž - vždy oba zápasy v jeden den 

Z V R P Skóre B
11. Olomouc 33 9 13 11 39:40 40
12. Teplice 33 9 11 13 37:51 38
13. Zlín 33 9 6 18 30:52 33
14. Karviná 33 5 12 16 25:46 27
15. Opava 33 5 10 18 17:50 25
16. Příbram 33 6 7 20 21:55 25

SESTŘIH: Olomouc - Karviná 3:1. Výhru Sigmy dvěma góly dirigoval Juliš
Video se připravuje ...

Hancko? Tolik se mi nelíbí, řekl Chovanec. O stoperovi mám jinou představu
Video se připravuje ...

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Žlutá pro Musu? Naprosto správná. Kanga chtěl penaltu zbytečně
Video se připravuje ...

iSport podcast: Je Baroš největší postavou v dějinách Baníku? Co jeho role po kariéře?
Video se připravuje ...

SÁZKAŘSKÉ TIPY: Kdo urve čtvrté místo? Zaútočí Kozák v Edenu na korunu střelců?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
7

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud