Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Velká obědová změna pro zaměstnance: Místo stravenek dostanou peníze, hospody jásají

Velká obědová změna pro zaměstnance: Místo stravenek dostanou peníze, hospody jásají
Zdroj: koláž eXtra.cz
+ Další 3 fotografie
stravenky
Stravenkám odzvonilo. Místo papírového šeku s nominální hodnotou dostanou za rok zaměstnanci peníze. Zda se za ně naobědvají nebo si nakoupí, bude na nich. Poslanci dnes poslali tzv. daňový balíček, jehož je tato významná změna součástí, do druhého čtení. Provozovatelé restaurací si to pochvalují.

Sněmovna projednala daňový balíček. Předloha mimo jiné předpokládá zdražování cigaret a zvyšování spotřební daně. Počítá také se zavedením peněžitého stravenkového paušálu, který bude alternativou ke stravenkám a podnikovému stravování. I když se ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) dušuje, že stravenky neruší, jejich osud bude nejistý. Firmám se totiž zřejmě více vyplatí dát zaměstnancům peníze na oběd, než jim dotovat stravenky. A z druhé strany se restauracím víc líbí hotovost.

Stravenky nerušíme, říká Schillerová

„Nerušíme stravenky. Ale za stejných podmínek zavádíme stravenkový paušál formou peněz. Je to jakási další alternativa. Nerušíme nic, co existuje. Je to zcela na firmách, co si zvolí,“ řekla ministryně Alena Schillerová s tím, že malé a střední firmy si podle ní nemohou dovolit platit stravenkovým firmám dvě až tři procenta za stravenky.

Hospodští změnu vítají

5-7 % pak platí stravenkovým firmám na úkor své marže restaurace. „Stravenky přináší nemalou časovou, finanční, ale také administrativní zátěž pro provozovatele restaurací. Zaměstnanecké paušály na stravu by byly i z tohoto pohledu přínosem,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek.

Většina zaměstnanců má stravenky v hodnotě 100 korun. Nárok mají na takový počet kusů, kolik dní odpracovali. Zaměstnavatel hradí 55 korun, zaměstnanci je pak z platu strháván rozdíl.

Problémem stravenek taky je, že provozovatelé restaurací a hospod je nemusejí přijímat, a tak neplní svůj účel. Nevyužité stravenky také propadají. Ročně takto skončí jídelní šeky v hodnotě 150 milionů korun. Peníze zůstávají firmám poskytujícím jídelní šeky, které většinou nesídlí v Česku. A tím dochází k odlivu zisku z ČR do zahraničí.

Před schválením mezi sebou zákonodárci diskutovali. „Myslím si, že zaměstnavatelům tento krok pomůže, ale zaměstnancům nikoli,“ řekl poslanec Petr Dolík (ČSSD). Podobného názoru je i komunistický poslanec Leo Luzar. „Ti poslední, kdo na tom budou biti, budou zaměstnanci, kteří se mohou teple najíst,“ uvedl. Naopak pravicová opozice záměr Schillerové podporuje.

V současnosti zaměstnavatelé poskytují svým zaměstnancům příspěvek na stravování dvěma způsoby, a to buď formou stravenek, anebo zajištěním zvýhodněného závodního stravování.

Čísla…

4,4 milionu … Tolik je v Česku zaměstnanců.

1,8 milionu … Tolik lidí má k dispozici závodní stravování.

1,5 milionu … Tolik lidí přibližně dostává stravenky.

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy