Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Otřesná srážka vlaků na Karlovarsku: Policisté podezřívají strojvedoucího, ten plakal a litoval

Otřesná srážka vlaků na Karlovarsku: Policisté podezřívají strojvedoucího, ten plakal a litoval
Zdroj: Hasiči ČR
+ Dalších 6 fotografií
vyšetřování
Obrovská tragédie na Karlovarsku, kdy se čelně střetly dva vlaky, si vyžádala i několik životů a desítky zraněných lidí. Proč k nehodě došlo zatím vyšetřují policisté s Drážní inspekcí. Podle Karla Havlíčka, který promluvil pro Českou televizi, šlo zřejmě o selhání lidského faktoru. Policie zadržela jednoho ze strojvedoucích.

V úterý kolem třetí odpoledne se ozvala na Karlovarsku strašlivá rána. V tu chvíli se totiž srazily čelně dva vlaky, mělo se zranit 22 cestujících se zranilo a devět z nich dokonce vážně. Záchranáři navíc hlásí minimálně dva mrtvé. Strojvedoucí obou vlaků byli zraněni a pro jednoho z nich to navíc vypadá zle.

Podle svědka, který promluvil pro Právo, že jeden ze strojvůdců byl naprosto zdrcený. "Jeden ze strojvůdců tam seděl na svahu vedle kolejí a naříkal 'Co jsem to udělal, co jsem to udělal...' Přitom vzlykal a držel se za hlavu," uvedl jeden z tamních obyvatel. Pomáhal převážet zraněné čtyřkolkou po kolejích.

Problém může mít jeden ze strojvedoucích

Policisté spolupracují s Drážní inspekcí, aby přišli na to, jak se mohly vlaky takhle srazit. Nejvíc se mluví o selhání lidského faktoru - tedy chyba na straně dispečera nebo strojvedoucího. Podle informací Blesku je právě jeden z nich zadržen. "Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu obecné ohrožení z nedbalosti. Jednu osobu jsme zadrželi," uvedla mluvčí karlovarské policie Zuzana Týřová.

Podle ministra dopravy, průmyslu a obchodu Karla Havlíčka jde zřejmě o právě lidskou chybu. "Je zřejmé, že došlo k selhání lidského faktoru," uvedl pro ČT ministr, ale s žádnými detaily nepřišel. Řízení takové trati, tedy D3, je hlavně na lidském faktoru. Ve stanici v Perninku se spoje kříží a měly by tam na sebe vzájemně čekat.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy