Zákonodárnou iniciativu bych prezidentovi umožnila, u dalších ambicí bych byla při zemi, uvedla Valachová

Interview ČT: Kateřina Valachová (zdroj: ČT24)

Politici řeší změnu ústavy. Miloš Zeman by rád rozšířil prezidentské pravomoci, chce například navrhovat zákony. A skupina poslanců zase požaduje klouzavý mandát pro ty z nich, kteří se stanou členy vlády. Po tomtéž volá i premiér, který považuje čas strávený ve sněmovně za promarněný. Jsou pádné argumenty k tomu, měnit nejdůležitější zákon v zemi? O tom mluvila právnička a poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD) v Interview ČT24.

Přestože má Poslanecká sněmovna, Senát i prezident každý jiné představy o tom, co by se mělo v ústavě změnit, poslankyně Valachová si myslí, že razantní změna této právní normy Česko rozhodně nečeká. A je to podle ní dobře.

„Odborníci se shodují, že naše ústava, zrozená v 90. letech, je v pořádku, neměla by se příliš změnit. Koneckonců ten poslední zásah, přímá volba prezidenta, doteď vlní vlny politické scény. Není to zkrátka tak jednoduché změnit ústavu,“ řekla.

Největší šanci na změnu má podle ní klouzavý mandát. Budoucí ministr či ministryně by si v tom případě mohli vybrat, zda chtějí ministerskou funkci naplno, anebo svůj čas rozdělit mezi sněmovnu a vládu.

Na klouzavém mandátu panuje v dolní komoře dle Valachové velká shoda. A myslí si, že senátoři odpor klást nebudou. 

Zpřesnění pravomocí prezidenta

„Ale jakmile se řeknou prezidentské pravomoci, vždycky je oheň na střeše, názory jsou různé, změna jeho pravomocí je velice nepravděpodobná,“ odhaduje.

Postava prezidenta republiky se dle Valachové váže k tomu, že k tomuto úřadu lidé vzhlíží s úctou, chtějí, aby měl ty nejlepší vlastnosti, aby to byl nejdokonalejší člověk. „Já jsem spokojená s tím, že máme prezidenta v úctě, a to by se měnit nemělo. Všichni ale spokojení nikdy nebudou, to je jasné na sto procent,“ řekla.

Valachová je skeptická k některým ambicím Miloše Zemana z hlediska rozšíření kompetencí prezidenta. Chtěl by mít například silnější veto, má za to, že přímá volba ho k tomu legitimizuje.

„Nicméně co se týká možnosti zákonodárné iniciativy prezidenta republiky, tak já osobně bych byla pro, aby tuto možnost měl, tedy vstupovat i aktivně jako navrhovatel do legislativního procesu. Nakonec stejně musí vždy rozhodnout sněmovna a Senát. Z mého pohledu to nenabourává parlamentní demokracii jako takovou,“ řekla. 

Na druhou stranu uznává, že řada právníků se k návrhu staví negativně. „Pokud něco našemu prezidentovi přiznat, a dlužno říct, že by to už nebyl Zeman, já bych podpořila onu zákonodárnou iniciativu, u dalších bych byla při zemi. Přece jen vládne vláda a v jejím čele premiér,“ shrnula.