Harrachov rekonstruoval historickou budovu kina. Střechou tam ale zatéká

Události v regionech: Do opravené historické budovy v Harrachově zatéká (zdroj: ČT24)

V Harrachově opravili více než sto let starou historickou budovu kina, při jejím slavnostním otevření letos v červnu se ale ukázalo, že do budovy zatéká střechou. Za rekonstrukci kina obec přitom zaplatila přes sedm milionů korun, které získala z dotací. Zadlužený Harrachov teď hledá cestu, jak na opravu střechy získat peníze, aby se nezničila dosavadní investice.

Budova harrachovského kina patří k nejstarším ve městě, na opravu její střechy se ale při rekonstrukci zapomnělo. Podle městského vedení se jedná o vážný problém. „Myslím si, že celá částka, která byla do tohoto objektu vložena, by přišla vniveč. Ta střecha nevydrží tuto zimu,“ popisuje harrachovský místostarosta Tomáš Vašíček (Změna pro Harrachov).

Rekonstrukce budovy probíhala tři roky. Kdo za současný stav může, se přitom v Harrachově neshodnou. Podle bývalého člena harrachovské stavební komise Arneho Poledňáka v letech 2010 až 2019 probíhala rekonstrukce podle finančních možností města.

„S tou střechou to bylo tak, že se opravdu neměla dělat vůbec,“ tvrdí Poledňák. Během loňského roku ale dostalo bývalé vedení obce opačnou informaci, kompletní rekonstrukce střechy kina byla podle místostarosty nezbytná už v roce 2019.

„V další etapě se prostě opraví střecha, až na to budou finance. Myslím si, že je všechno v pořádku, nedělal bych z toho žádné drama,“ uvedl tehdy bývalý harrachovský radní a stavbyvedoucí Josef Slavík.

Harrachov je jednou z nejzadluženějších obcí v Česku, oprava střechy za 1,5 milionu korun by pro něj znamenala problém. Radnice proto hledá dotační titul, který by z velké části opravu uhradil. Kvůli rekonstrukci také připravuje trestní oznámení.