reklama

Nevzhledná ženská těla? Česká iniciativa je obléká do spodního prádla a dokazuje opak

Bez retuše, bez ideálních rozměrů a s nevzhlednými striemi nebo vytahanými svaly na břiše. Řada žen po porodu se potýká s viditelnými důsledky těhotenství, které se snaží před okolím skrývat. Před rokem proto vznikla ryze česká komunita Tělo s příběhem, která se snaží poukázat na to, že i takové figury se nemají za co stydět. Nyní se spojila s českou značkou spodního prádla.

Prohlédnout grafiku
Foto: Lucie Paurová

"Už v těhotenství se mi objevily strie a po porodu se přidalo ještě hodně vytahané bříško. Byla jsem z toho opravdu smutná. Myslela jsem si, že jsem snad jediná, které se tohle děje, a tak jsem hledala podporu na internetu," vypráví svůj příběh zakladatelka projektu Tělo s příběhem Kateřina Kopicová. Nyní se její nápad po roce existence úspěšně rozšiřuje. Projekt se spojil s českou značkou spodního prádla Paon, aby společně poukázaly na krásu ženského těla, přestože možná neodpovídá společensky vítaným mírám a tvarům.

Kopicová v začátcích svého projektu hledala na internetu místo, kde by se otevřeně mluvilo o tom, jak maminky vnímají své tělo po porodu, a kde by mohly sdílet vlastní příběhy a inspirovat tak ostatní. Nic takového ale nenašla. 

Při svém hledání nacházela jen zahraniční profily, které se tématu těla po porodu věnovaly, ale na českém Instagramu podobná podpora chyběla. Vrhla se proto do založení vlastní komunity pro maminky po porodu s obdobnými fyzickými změnami, jaké měla sama. "Chtěla jsem podporovat další maminky, otevřít toto téma, abychom se my ženy přijaly takové, jaké jsme," přibližuje Kateřina, ke které se hned zkraje připojila také fotografka Lucie Paurová a celý projekt teď vedou společně.

Na svém instagramovém účtu zachycují maminky s jizvami na břiše, s vytahanými ňadry nebo břišními svaly, nesouměrnými proporcemi či povoleným svalstvem. Komunita i za svou krátkou existenci čítá v tuto chvíli více než šest tisíc fanoušků a každým dnem se její počet rozrůstá. Otevřeně se zde mluví o ženském těle, uživatelky samy sdílejí své příběhy a dodávají sílu dalším ženám, které nejsou spokojené se svým tělem. Dokonce ukazují výsledky své práce, které vedou s trpělivostí k původním křivkám. 

"Naším cílem je, aby se každá maminka přijala taková, jaká je. Se všemi těmi striemi, vytahaným bříškem, jizvami. Chceme, aby věděly, že je to normální a že v tom nejsou samy," uzavírá Kateřina.

Podívejte se dál, jak vypadají těla žen po porodu - bez retuše či jiných příkras. 

Mohlo by vás zajímat: 

Rihanna se vychloubá svými křivkami. Navrhla prádlo pro zdravě krásné dámy | Video: Savage x Fenty by Rihanna
reklama
reklama
reklama