Hlavní obsah

Nová Škoda Octavia RS do detailu: Pro řidiče je tu hlavně zážehová verze

Novinky, laz

Nová Octavia v tradiční sportovně laděné verzi RS už nic neskrývá. Zdaleka se přitom nejedná o jediné auto. K dispozici bude ve dvou karosářských verzích a poprvé i rovnou ve třech motorizacích.

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia RS čtvrté generace

Článek

Když jsme v březnu v rámci premiéry chodili kolem předprodukčního prototypu nové Octavie RS, automobilka sice přiznávala, že motorové varianty budou tři, ovšem mluvila především o plug-in hybridní variantě iV.

Není divu, vždyť v dnešní emisní honbě je taková varianta důležitá, navíc přichází poprvé. Nyní ji ale doprovází dvě další verze, již s oficiálně potvrzenými specifiky.

Z elektromotoru vymáčkne víc

I klasická Octavia v nové generaci dorazí s přídomkem iV, tedy coby plug-in hybrid. Ze systémového výkonu, který bere v potaz jak čtyřválec 1,4 TSI, tak elektromotor, by se mohlo zdát, že RS má pohonné ústrojí odlišné, ale není tomu úplně tak.

Foto: Škoda Auto

Model RS vychází z klasické plug-in hybridní Octavie, z elektromotoru ale umí vymáčknout více.

Systémových 180 kW výkonu a 400 Nm maximálního točivého momentu je totiž dosaženo krátkodobým přepětím elektromotoru, a to po dobu několika sekund. Za tím hledejme rozdíl 30 kW a 50 Nm oproti standardní Octavii iV.

Samotná čtrnáctistovka nabídne 110 kW, spolu s elektromotorem svůj výkon směřuje na přední kola skrze šestistupňovou dvouspojkovou převodovku. Dojezd na jedno dobití činí 60 kilometrů dle přísnější normy WLTP. Baterie má kapacitu 13 kWh a z domácího wallboxu se na plnou kapacitu nabije za 3,5 hodiny.

Magická tři písmena jen pro zážehovou verzi

K dalším dvěma motorizacím se vážou prvky technického rázu, které je do velké míry charakterizují. Vznětová motorizace pro prakticky smýšlející má motor 2,0 TDI s výkonem 147 kW (200 koní).

K dispozici bude vždy se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou a jako jediná v rodině RS volitelně i s pohonem všech kol. Maximální rychlost dieselové Octavie RS činí 249 km/h a zrychlení z nuly na sto km/h zabere 7,4 sekund.

Foto: Škoda Auto

Pohon všech u vznětové verze Octavie RS

Konstruktér Martin Hrdlička zdůrazňuje, že se ve srovnání s méně výkonnými verzemi 2,0 TDI jedná o podstatně odlišný motor. Nejvýkonnější diesel má hliníkové písty i blok. Na rozdíl od základních dvoulitrových TDI s litinovými bloky a ocelovými písty.

Rus protestuje proti odstranění sochy Koněva růžovou octavií

AutoMoto

Zážehová verze, kterou pohání agregát 2,0 TSI o výkonu 180 kW (245 koní), bude krom dvouspojkové převodovky k mání i s manuální skříní. Pro ty, kteří se stále poohlíží po třech pedálech.

Navíc benzinové RS dostane i diferenciál VAQ. Zatímco ostatní motorizace se musí spokojit s elektronickým přibrzďováním kol, tento elektronicky řízený samosvorný diferenciál dokáže aktivně přenášet točivý moment, zejména na vnější kolo s lepší trakcí.

Zážehová verze je také vůbec poprvé omezena na maximálních 250 km/h. Zrychlení z nuly na stovku zabere 6,7 sekund.

Hybrid nesnížen

RS samozřejmě není jen o výkonnějších motorech. Všechny motorizace mají své specifické naladění. Adaptivní tlumiče by se měly postarat o komfort i patřičnou tuhost.

Jízdní vlastnosti i vzhled pak charakterizuje snížení světlé výšky o 15 milimetrů vpředu a o 10 mm vzadu. Ovšem to neplatí pro plug-in hybridní variantu. Kvůli tomu, aby byla zachována minimální předepsaná vzdálenost baterií od vozovky, to podle Škody nebylo možné. Až uvidíte novou Octavii RS s poměrně velkými mezerami v podbězích, nedivte se tedy.

Foto: Škoda Auto

Škoda Octavia RS ve čtyřech generacích

Specialitou pro všechny vozy RS je řízení s progresivním převodem. Zatímco ve středové pozici se chová téměř stejně jako výchozí řešení, směrem k plnému rejdu má strmější převod. Zkrácen je i celkový převod, z 13,2:1 na 10,5:1.

První jízda se Škodou Enyaq: Jedna z největších revolucí v historii značky

AutoMoto

Obě nejvýkonnější varianty jsou vybaveny sedmnáctipalcovými brzdami. Naftová varianta je vybavena šestnáctipalcovými brzdami na přední nápravě a patnáctipalcovými brzdami na zadních kolech.

Černé prvky a tříramenný volant

Vizuálně se Octavia RS čtvrté generace liší tradičně odlišnými nárazníky, maskou chladiče nebo koly o velikosti až 19 palců. Celkově je vizuálně laděna do černých doplňků.

Foto: Škoda Auto

Designové prvky nové Octavie RS

„Dříve měli zákazníci na výběr mezi stříbrnými a černými prvky, ale černé doplňky byly natolik dominantní, že jsme se v nové generaci rozhodli jít tímto směrem,” vysvětluje Adam Rückl z produktového managementu.

Foto: Škoda Auto

Interiér Škody Octavia RS čtvrté generace

Foto: Škoda Auto

Specifický RS mód digitálního přístrojového štítu umístí otáčkoměr nahoru.

Uvnitř Octavia RS vyměnila dvouramenný za tříramenný volant. Prim hraje Alcantara na palubní desce i sedadlech. Dekoraci tvoří lišta připomínající uhlíková vlákna. Odlišnou grafiku a jeden speciální mód má digitální kokpit. Sedadla se pyšní masážní funkcí a nastavitelnou délkou sedáku.

Stihne to ještě v létě

Navzdory dřívějším spekulacím se nová Octavia RS na trh dostane ve všech třech variantách zároveň. Oznámení prvních cen a spuštění předobjednávek stihne RS ještě v červenci, zahájení výroby je naplánováno na přelom srpna a září.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám