Za prvních 5 měsíců roku jsme na 175 % plánu, hlásí půlmiliardová skupina Potten & Pannen. Pomáhá jí přerod do onlinu

Peter BrejčákPeter Brejčák

stanek

Foto: Potten & Pannen – Staněk

Pavel a Miloš Staňkovi, zakladatelé Potten & Pannen – Staněk

Pavel a Miloš Staňkovi sice mají stejné příjmení, příbuzní ovšem nejsou. Dvojici podnikatelů s kuchyňským vybavením dala dohromady začátkem devadesátých let náhoda, a to příhodně v restauraci, kde pracoval o necelých jedenáct měsíců starší Miloš. Zatímco on měl praktické zkušenosti z pohostinství, mladší Pavel si díky cestám na zahraniční veletrhy držel přehled o tom, co v Česku chybí.

„Na trhu jednoduše nebylo mnoho kvalitních značek nádobí,“ uvádí dvojice příběh skupiny Potten & Pannen – Staněk, který se začal psát už v roce 1992. Dnes devětačtyřicetiletý Pavel Staněk tehdy jezdil po veletrzích, hledal nové značky a domlouval partnerství, jeho byznys partner Miloš Staněk pak kvalitu nádobí ukazoval zákazníkům naživo přímo v prodejně tím, že vařil.

V průběhu téměř třech desetiletí se byznys solidně rozjel a dnes do celé skupiny s obraty na úrovni přesahující půl miliardy korun patří – kromě hlavního zaměření na prodej kuchyňského vybavení pod značkou Potten & Pannen – Staněk – také prémiová škola vaření Gourmet Academy či e-shopy a butiky prodávající luxusní čaje francouzské značky KusmiTea a outdoor produkty sporttesterů Polar.

Před deseti lety se dvojice podnikatelů rozhodla svůj byznys rozšířit i do online světa, historicky však jednotlivé značky nepropojovala a všech pět e-shopů (včetně slovenského Potten & Pannen – Staněk) fungovalo úplně samostatně.

pavel_milos_stanek-2-min

Foto: Potten & Pannen – Staněk

Pavel a Miloš Staňkovi, zakladatelé Potten & Pannen – Staněk

Prodeje na internetu ale nedosahovaly výsledků, jaké skýtal jejich potenciál. Podíl e-shopu na celkovém výkonu firmy dosahoval pouze jednotky procent, a proto došlo k rozhodnutí – tradiční značka se musí transformovat a začít naplno využívat potenciálu propojení onlinu a kamenných prodejen.

„Online byl pro nás spíš dítě než dospělý, který by firmu živil,“ přibližuje v rozhovoru pro CzechCrunch Zbyněk Janyška, šéf marketingu a obchodu skupiny. „Koncem roku 2018 jsme si potvrdili, že e-shop je pro nás důležitá platforma a využili jsme zkušenosti Pavla z Ameriky, kde byznysově působil a zároveň zblízka sledoval boj Walmart versus Amazon. Tehdy pochopil, že když do onlinu šlápneme naplno a budeme o krok nebo dva napřed, bude to jen dobře.“

Loni tak v Potten & Pannen posílili e-commerce divizi, která začala fungovat jako samostatná jednotka v obchodních kanálech s vlastní strategií, plánem i týmem. A i když v oblasti online prodeje nešlo o naprostý začátek od nuly, ambice byla velká.

„Byl to dobrý krok, e-shop nám narostl za rok na dvojnásobek a teď tvoří přibližně desetiprocentní podíl na obratech a patnáctiprocentní podíl na marži. Je to pro nás dobrá startovací fáze,“ pochvaluje si Janyška.

Domácí vaření chytře

Ani po úspěšném růstu a výrazném posílení svých online aktivit se tak skupina Potten & Pannen – Staněk ve vývoji neplánuje zastavovat. V rámci celé firmy plánuje nejen změny technologických procesů, ale i digitalizaci prodejen v kombinaci s nakupováním pomocí QR kódů, digitálních ploch na sestavování kuchyní či využití rozšířené reality.

„Když byli zákazníci dlouho zavření doma, využili příležitost na upgrade kuchyně, protože byli nuceni výrazně více vařit.“

Technologie navíc budou hrát stále větší roli i v samotných produktech. V Potten & Pannen plánují představit například řešení pro skladování potravin na bázi vakua v kombinaci s hlídáním expirace přes mobilní aplikaci, podobným způsobem má fungovat i produkt pro vaření metodou sous-vide. Trend ve světě domácího vaření se totiž stále více posouvá do tzv. smart kitchen, což nutně neznamená jen využívání hi-tech přístrojů, ale především využívání technologií pro úsporu času, energie a zamezení plýtvání potravinami.

„Naším cílem není růst za každou cenu. Nemáme externí investory a pracujeme s vlastním kapitálem, proto musíme pečlivě zvažovat všechny investice a nemáme tolik prostoru posouvat se stylem pokus-omyl,“ sumarizuje výčet plánovaných novinek Janyška.

Z kamene až na WhatsApp

Proto i samotné posílení online aktivit probíhalo postupně. „Nejdřív jsme se dívali na to, kolik e-shopů vlastně máme,“ směje se manažer marketingu a obchodu s tím, že pak na řadu přišla obsáhlá analýza a vyhodnocování všech možných ukazatelů. Ukázalo se, že celý ekosystém nebyl vůbec propojený, e-shopy fungovaly jako samostatné světy, které o sobě nevěděly, a stejně tak nedocházelo ani k propojení zákazníků.

Protože však jde o produkty v prémiovém segmentu, značky Potten & Pannen – Staněk, Gourmet Academy, KusmiTea a Polar ve skutečnosti sdílely z 90 procent stejné zákazníky, kteří často ani netušili, že jednotlivé brandy patří do stejné skupiny. Dalším krokem následně bylo řešit synergie omnichannelu, tedy propojování kamenného a online světa například ve formě podpory pickup pointů či delivery služby zákazníkům (kdy si mohou objednat doručení zboží z prodejny) a zlepšování servisu zákazníkům na prodejnách.

musk-shorts

Přečtěte si takéShortujte naše akcie, jak chcete, ale Tesla dál boří rekordy. Elon Musk začal prodávat šortky na popíchnutí investorůShortujte naše akcie, jak chcete, ale Tesla dál boří rekordy. Elon Musk začal prodávat šortky na popíchnutí investorů

Důležitým prvkem bylo využít přednosti obou prodejních kanálů s důrazem, aby se navzájem nekanibalizovaly. E-shop například nemůže konkurovat kamenným prodejnám v oblasti „osahávání“ nebo odzkoušení zboží, na druhou stranu díky digitální komunikaci nemusí zákazníci jezdit na prodejny, aby se dozvěděli o novinkách. Loni skupina rostla na všech kanálech – i když online vyrostl na dvojnásobek, nebylo to na úkor prodejen, z omnichannelu těžili všichni.

Výhoda většího posílení onlinu se pak naplno projevila i letos během pandemie koronaviru a vládního nařízení na uzavření provozoven. Zákazníky se podařilo dostat do digitálního procesu nákupu, e-shopy narostly až na čtyřnásobek. „Naplno jsme si vyzkoušeli, jak funguje delivery a obsluha zákazníka online. Servis jsme navíc doplnili o možnost zavolat si přes WhatsApp s vedoucími prodejen na konzultaci jednotlivých produktů,“ popisuje Janyška.

zbynek_janyska_pps-min

Foto: Potten & Pannen – Staněk

Zbyněk Janyška, šéf marketingu a obchodu Potten & Panen – Staněk

Stanovený cíl dosáhnout letos meziročního růstu celé skupiny na úrovni 10 procent a zároveň navýšit podíl e-shopu na obratu na 15 procent a na marži dokonce na 25 procent tak podle Janyšky nebude problém a neobává se ani ekonomické krize, během které většinou lidé prémiovější produkty přestávají nakupovat.

„Pro někoho jsou naše produkty ‚nadpožitek‘, avšak navzdory pandemii koronaviru jsme za prvních pět měsíců roku na 175 % byznys plánu našeho online kanálu. Když byli zákazníci dlouho zavření doma, využili příležitost na upgrade kuchyně, protože byli nuceni výrazně více vařit a uvědomili si, že kvalita produktů hraje rozhodující roli. Zainvestovali tak do nákupů, protože přinášíme dlouhodobější hodnotu,“ říká Janyška. Vize skupiny Potten & Pannen – Staněk je tak jasná.

„Být lídrem a trendsetterem na trhu, mít pořád správný náhled do portfolia. Neustále procházíme více než třicet našich značek – jak moc jsou smysluplné a jakou mají pro zákazníky hodnotu, neustále se něco učíme. Vše se snažíme dělat jako rodinná firma, která je hodně o majitelích, a ti si chtějí udržet vysokou kvalitu nabídky. To je pro nás alfa omega,“ dodává Janyška.