Šéfžalobce nepodá správní žalobu kvůli Babišovu údajnému střetu zájmů. Nenašel vážný veřejný zájem

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nepodá správní žalobu proti verdiktu středočeského krajského úřadu ohledně údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Neshledal závažný veřejný zájem. Informoval o tom ve středu mluvčí zastupitelství Petr Malý. Premiér čelil podezření, že ovládá média spadající pod holding Agrofert. Středočeský krajský úřad, který vede hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), ale loni řízení o přestupku zastavil.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 11:47 8. 7. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portrét Andreje Babiše.

Portrét Andreje Babiše. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se po přezkoumání příslušných podkladů rozhodl nepodat správní žalobu, neboť ve věci neshledal závažný veřejný zájem, který podání takové žaloby podmiňuje,“ uvedl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

„Zákon opravňuje nejvyššího státního zástupce napadnout žalobou rozhodnutí správního orgánu výhradně k ochraně závažného veřejného zájmu. Smyslem zákonné úpravy není revidovat individuální přestupková řízení a uložené sankce,“ dodal.

Nehraje podle něj roli, že jde v tomto případě o významného představitele veřejné moci. Malý zároveň upozornil na rovnost lidí před zákonem.

Poslední možnost, jak zasáhnout do Babišovy kauzy. Nejvyšší státní zastupitelství zvažuje žalobu

Číst článek

„Oprávnění nejvyššího státního zástupce podat správní žalobu k ochraně veřejného zájmu je naprosto výjimečnou pravomocí, kterou lze využít právě a jen v závažných případech,“ upozornil také mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství.

Nejvyšší státní zastupitelství si podle něj vyžádalo k rozhodnutí řadu podkladových materiálů.

„Včetně správních spisů Městského úřadu v Černošicích i Krajského úřadu Středočeského kraje jako odvolacího orgánu a také auditní zprávy Evropské komise,“ vyjmenoval.

Zároveň upozornil, že rozhodnutí se týkalo možného střetu zájmů v mediální oblasti, nikoliv v oblasti čerpání dotací: „Aktuální rozhodnutí nejvyššího státního zástupce nepodat správní žalobu ve věci údajného střetu zájmů nesouvisí s probíhajícím trestním stíháním předsedy vlády Andreje Babiše v trestní věci označované jako kauza Čapí hnízdo.“

‚Vítám, že je to za námi‘

Premiér Andrej Babiš rozhodnutí přivítal. „Ani nevím, co k tomu říct. Vítám, že tímto je uměle vytvořená kauza Černošice za námi. Oznamovatelé by měli stejnou aktivitu, kterou věnují mně, věnovat pro občany smysluplné činnosti,“ napsala v SMS pro Radiožurnál.

Organizace Transparency International ČR a senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty), kteří podněty k podání správní žaloby podali, rozhodnutí vnímají jako doklad postupného převzetí a ovládnutí státu Babišem.

„Pavel Zeman byl jediný, kdo v této fázi mohl tento případ k soudu dostat, a on to odmítl. Přijde mi absurdní, že v tom nevidí závažný veřejný zájem, kde jinde už má být,“ řekl Ondráčka pro Radiožurnál. „Skoro se ptám, že pokud Babiš postupně ovládá stát, tak se ptám, jestli může státní zástupce jít proti těmto zájmům,“ dodal.

Nedostatečné zdůvodnění i chybějící důkazy. Přečtěte si, proč šéfžalobce nařídil otevřít kauzu Čapí hnízdo

Číst článek

Transparency International podle něj zvažuje, že by podala ještě nový podnět.

„Musíme ale domyslet, zda ty nové důkazy o střetu zájmů Babiše jsou takové, aby se mohlo zahájit nové správní řízení. Jisté je to, že takový proces by zase trval dlouhé měsíce a možná i roky, takto se to mohlo dostat k soudu rychle a Pavel Zeman to zastavil,“ doplnil.

Podle Wagenknechta nejvyšší státní zástupce nerespektuje rozhodnutí Ústavního soudu, který se podrobně věnuje požadavkům zákona o střetu zájmu právě v kontextu veřejného zájmu.

„Soud explicitně konstatoval, že v případě zákona o střetu zájmů jde o postup zákonodárce stanovující potřebná omezení při provozování a vlastnictví sdělovacích prostředků, která sledují veřejný zájem na férovém vedení politické soutěže jako neoddělitelné součásti politického života demokratického právního státu,“ uvedl podle ČTK senátor.

Aktuálně se v Česku zjevně není možné dočkat stanoviska nezávislého soudu ohledně střetu zájmů premiéra, podotkl Wagenknecht. „Podle mého názoru je to viditelný dopad převzetí státu, jehož jsme v posledních letech svědky,“ doplnil.

Naopak středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), podobně jako Babiš, nynější krok Nejvyššího státního zastupitelství vítá.

„Byli jsme svědky hrubých nařčení mojí osoby z ovlivňování správního řízení, tedy páchání trestného činu. Hlavně však byla zpochybňována integrita a profesionalita úředníků. Jsem ráda, že se jim dnes dostalo velkého zadostiučinění,“ reagovala na dotaz serveru iROZHLAS.cz Jermanová s odkazem na politickou opozici.

Z Černošic na Středočeský kraj

Poprvé rozhodl černošický úřad o možném střetu zájmů premiéra Babiše kvůli vlastnictví mediálních společností Londa a Mafra koncem loňského ledna. „Je vinen,“ zněl verdikt radnice, která mu jako trest vyměřila pokutu ve výši 200 tisíc korun. Předseda vlády se měl přestupku dopustit z nedbalosti. 

Premiér ale ovládání médií vždy odmítal. Bránil se tím, že holding Agrofert, včetně firem Londa a Mafra, vložil do svěřenského fondu.

‚Přestupek proti střetu zájmů se neprokázal.‘ Přečtěte si rozhodnutí hejtmanství i Černošic o Babišovi

Číst článek

Babiš se proto tehdy proti rozhodnutí odvolal a případ se přesunul na Středočeský kraj, který vede hejtmanka Pokorná Jermanová. Ten rozhodnutí o pokutě na konci března zrušil a spis vrátil zpět do Černošic s tím, že o celé věci musí rozhodnout znovu.

Černošický úřad pak podruhé rozhodl v případě Babišova údajného střetu zájmů začátkem loňského srpna. A svůj předchozí verdikt potvrdil, Babiš se ale proti němu znovu odvolal.

Středočeský kraj pak loni v září řízení zastavil s tím, že přestupek se kvůli možnému vlastnictví mediálních společností nepodařilo prokázat.

Podněty k podání správní žaloby podala nezisková organizace Transparency International ČR a senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty).

Anna Jadrná, Anna Horáčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme