Nákaza se zrychluje, počet obětí může stoupat. Denně onemocní 200 tisíc lidí, obává se WHO

Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozornil, že pandemie koronaviru, s nímž je spojováno na 540 000 úmrtí, se urychluje a ještě nedosáhla vrcholu. Podle statistik organizace se denně nakazí dvakrát více lidí, než před čtvrt rokem.

V celém světě se už nový koronavirus prokázal zhruba u 11,8 milionu lidí a v souvislosti s ním zemřelo na 540 000 lidí. V řadě zemí šíření nákazy stále nezpomaluje a některé státy se potýkají se situací, kterou někteří označují za druhou vlnu. 

Nákazou nejvíce zasažená je Amerika, na niž připadá zhruba polovina prokázaných případů nemoci covid-19. Téměř tři miliony nakažených dosud zaznamenaly v USA a druhou nejhůře zasažených zemí co do absolutního počtu případů je Brazílie. Největší latinskoamerická země eviduje už asi 1,6 milionu nakažených.

Krizový expert WHO Mike Ryan se domnívá, že šíření nového druhu koronaviru ale stále ještě nabírá tempo. Poukázal na výrazné zvýšení v počtu potvrzených případů nákazy nahlášených za posledních pět či šest týdnů.

Media briefing on #COVID19 with @DrTedros. #coronavirus https://t.co/e5rc2jbeZu

— World Health Organization (WHO) (@WHO) April 6, 2020

Varoval také, že brzy může následovat i prudký nárůst počtu úmrtí. "V dubnu a květnu jsme měli 100 000 případů nákazy denně. Dnes máme 200 000 případů denně," vysvětlil na tiskovém brífinku, o němž informovala americká média.

Počet úmrtí na covid-19 se v těchto chvílích zdá ustálený, Ryan ale dodal, vysvětlil, že často nastává zpoždění mezi časem, kdy se zvýší počet potvrzených případů infekce, a časem, když jsou nahlášena úmrtí.

Trvá totiž určité období, než se koronavirus u pacientů naplno rozvine a infekce vyústí v tragický konec. Popřel ale, že by výrazný nárůst v počtu případů způsobilo rozsáhlejší testování. "Tato epidemie se zrychluje," uvedl.

Podle svých slov doufá, že poznatky o účinné léčbě pacientů s onemocněním pomohou udržet míru úmrtí na poměrně nízké úrovni, zároveň ale dodal, že se to nedá zaručit.

"Posledních pět, šest týdnů opravdu zažíváme pouze rychlé zvyšování počtu případů nákazy. Takže si nemyslím, že bude překvapením, pokud začne znovu stoupat počet úmrtí," uvedl Ryan.

Související

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

Více souvisejících

WHO (Světová zdravotnická organizace) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy