Tesla Model Y se poprvé setkala se svým největším soupeřem, vizuálně je to jasná věc

Elektrickému SUV z Fremontu se od konce letošního roku bude snažit krást zákazníky Ford Mustang Mach-E. A jak ukazují první záběry obou aut bok po boku, vizuálně jej snadno předčí.
  1. Autoforum.cz
  2. Rubriky a sekce
  3. Bleskovky

Tesla Model Y se poprvé setkala se svým největším soupeřem, vizuálně je to jasná věc

8.7.2020 | Petr Prokopec

Tesla Model Y se poprvé setkala se svým největším soupeřem, vizuálně je to jasná věc

/

Foto: Simon Wong@Twitter

Elektrickému SUV z Fremontu se od konce letošního roku bude snažit krást zákazníky Ford Mustang Mach-E. A jak ukazují první záběry obou aut bok po boku, vizuálně jej snadno předčí.

Porsche Taycan je považováno za prvního skutečného soupeře Tesly Model S. Elektrickým SUV či spíše crossoverům z Fremontu nicméně bude konkurovat stěží. Ovšem i Model Y má své rivaly, přičemž minimálně ve Státech bude tím největším nový Ford Mustang Mach-E. Ten se do prodeje dostane v závěru letošního roku, přičemž automobilka před pár týdny oznámila, že během vývoje následujícího po slavnostní premiéře ještě odhalila skryté rezervy hnacího ústrojí. Vůz tak bude výkonnější, než bylo původně oznámeno.

S čím tedy mohou zákazníci počítat? V případě základní varianty osazené pouze pohonem zadních kol je to 270 koní a 429 Nm točivého momentu, tedy o 11 koní a 15 Nm více. Provedení disponující dvěma elektromotory, stejně jako bateriemi se zvýšenou kapacitou, pak pro změnu přivítalo posilu v podobě 14 koní. Celkově jich tedy na všechna čtyři kola vyšle 351, zatímco točivý moment narostl o 15 Nm na 580 Nm. Vrcholná verze Mach-E GT pak zatím pokračuje s nezměněnými 465 koňmi a 830 Nm.

My se přitom nyní zaměříme hlavně na verzi s pohonem všech kol, která bude k mání také se standardním paketem baterií a tedy s 270 koňmi a 580 Nm. To vůči dříve oznámenému představuje nárůst o 11 koní a 15 Nm, i v tomto případě lze tedy očekávat zejména efektivnější hnací ústrojí. Jakkoliv se dá předpokládat, že oproti Tesle bude elektrický Mustang po stránce dynamické i nadále trochu zaostávat. Ovšem v případě designu evidentně tahá za silnější konec provazu.

Obě elektrická SUV byla totiž aktuálně v kanadském Ontariu nafocena bok po boku. A Ford se tváří mnohem dynamičtěji, za čímž stojí i jeho menší rozměry. Mustang Mach-E je totiž o chlup nižší i užší než Tesla Model Y. Ta sice dosud byla považována za přitažlivou, vedle modrého oválu však náhle působí až nudně a zastarale. Zda a jak moc to ale ovlivní prodeje, zjistíme teprve v následujících měsících, pro Teslu ale jistě není jakákoli konkurence dobrou zprávou - v Evropě má už dnes lépe prodávané elektrické modely Renault a Volkswagen, a to jde spíše o dožívající modely než novinky kalibru Mustangu Mach-E.


Tesla Model Y se poprvé setkala se svým největším soupeřem, vizuálně je to jasná věc - 1 - Tesla Model X vs Ford Mustang Mach-E 2020 prvni foto 01Tesla Model Y se poprvé setkala se svým největším soupeřem, vizuálně je to jasná věc - 2 - Tesla Model X vs Ford Mustang Mach-E 2020 prvni foto 02Tesla Model Y se poprvé setkala se svým největším soupeřem, vizuálně je to jasná věc - 3 - Tesla Model X vs Ford Mustang Mach-E 2020 prvni foto 03Tesla Model Y se poprvé setkala se svým největším soupeřem, vizuálně je to jasná věc - 4 - Tesla Model X vs Ford Mustang Mach-E 2020 prvni foto 04Tesla Model Y se poprvé setkala se svým největším soupeřem, vizuálně je to jasná věc - 5 - Tesla Model X vs Ford Mustang Mach-E 2020 prvni foto 05Tesla Model Y se poprvé setkala se svým největším soupeřem, vizuálně je to jasná věc - 6 - Tesla Model X vs Ford Mustang Mach-E 2020 prvni foto 06Tesla Model Y se poprvé setkala se svým největším soupeřem, vizuálně je to jasná věc - 7 - Tesla Model X vs Ford Mustang Mach-E 2020 prvni foto 07Tesla Model Y se poprvé setkala se svým největším soupeřem, vizuálně je to jasná věc - 8 - Tesla Model X vs Ford Mustang Mach-E 2020 prvni foto 08
Tesla Model Y byla poprvé nachytána ve společnosti své největší konkurence, kterou na americké půdě jistě bude Ford Mustang Mach-E. Všimněte si, že Mustang má evropské podložky pod značky a půjde tedy nejspíše o variantu, kterou Američané nabínou u nás. Foto: Simon Wong@Twitter

Zdroj: Simon Wong@Twitter

Petr Prokopec

Všechny články na Autoforum.cz jsou komentáře vyjadřující stanovisko redakce či autora. Vyjma článků označených jako inzerce není obsah sponzorován ani jinak obdobně ovlivněn třetími stranami.