Komerční banku zaujal crowdfunding nemovitostí. Za desítky milionů kupuje podíl v českém startupu Upvest

Peter BrejčákPeter Brejčák

upvest-founders-boxed

Foto: Michael Tomeš/Upvest

Spoluzakladatelé startupu Upvest David Musil (CEO) a Petr Volný (CTO)

0Zobrazit komentáře

Investování do developerských projektů formou crowdfundingu. Takové je poslání tříletého českého startupu Upvest, který propojuje developery shánějící dodatečné financování pro nové stavby s drobnými investory, kterým na zapojení do projektu stačí částka od pěti tisíc korun. Další rozvoj firmy nově podpoří Komerční banka.

Třetí největší tuzemská banka co do počtu klientů přes svou dceřinou společnost KB Smart Solutions, ve které se zaměřuje na investice a rozvoj fintechových firem, podle odhadu CzechCrunche do Upvestu investovala desítky milionů korun, za což získala podíl 18,9 procenta.

Upvest během necelých tří let od vstupu na trh zprostředkoval investice do jedenácti, převážně rezidenčních projektů o celkové hodnotě 156 milionů korun. Investice od Komerční banky je podle zakladatele a šéfa startupu Davida Musila validací produktu, získaný kapitál chce využít hlavně na posílení dalšího růstu a zlepšení nabízených služeb.

„Banka je pro rozvoj našeho produktu tím nejlepším možným partnerem,“ říká Musil, jemuž aktuálně v Upvestu připadá necelých 25 procent. Téměř 16 procent drží spoluzakladatel a CTO firmy Petr Volný, přes 31 procent patří finančnímu řediteli developerské společnosti Moravská stavební Petru Malíkovi a necelých 10 procent má Jan Holásek, spoluzakladatel advokátky Havel, Holásek & Partners.

upvest-founders2

Foto: Michael Tomeš/Upvest

Spoluzakladatelé startupu Upvest David Musil (CEO) a Petr Volný (CTO)

V rámci společných projektů chce KB ve spolupráci s Upvestem nabídnout investorům mezaninové financování, které v jednotlivých projektech doplňuje kapitál banky. Vybrané možnosti investování do nemovitostí přitom vždy schvaluje specializovaná investiční komise, která rozhoduje o jejich umístění do nabídky.

Pro KB Smart Solutions jde v případě Upvestu o jednu z prvních akvizic a pomocí ní se chce podílet na budování bankovnictví budoucnosti. „Majetkový vstup do Upvestu představuje první velký krok směřující k naplnění vize Komerční banky, a tou je rozvoj spolupráce s inovativními fintechy a startupy,“ doplňuje člen představenstva banky David Formánek s tím, že crowdfundingové financování je jedna z části portfolia, na které se chce Komerční banka zaměřit.

KB Smart Solutions stojí také za realitní platformou Cincink zaměřenou na využívání moderních technologií a digitalizaci transakcí na realitním trhu. V rámci podpory tuzemského fintechového trhu již dříve Komerční banka uzavřela spolupráci s českým startupem BudgetBakers, který vyvíjí nástroj pro správu osobních a nově i podnikových financí.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym