Dřevostavba s výhledem na Ještěd stojí na stoletých základech. Od silnice ji dělí zeď

Dřevostavba s výhledem na Ještěd stojí na stoletých základech. Od silnice ji dělí zeď
Od silnice, která vede do Jizerských hor, je na první pohled vidět betonová zeď se sedlovou střechou.
"Dům byl na konci životnosti, měl však zachovalé kamenné sklepy, a tak jsme se rozhodli, že obytnou část objektu zboříme a kamenný sokl sklepů využijeme jako základ pro nový dům. Odvážný a také trochu riskantní plán vyšel a dnes bydlí klienti v krásném moderním domě, který si uchoval kousek historické duše svého předchůdce opepřený severskou estetikou s lehkým dotekem industriálu," vysvětlují Jan Mach a Jan Vondrák ze studia Mjölk.
Dům rodičů je složitější, protože musí plnit potřeby hned tří lidí, rodičů a jejich dcery. V dřevostavbě nad stropem původních sklepů je už zmíněná kuchyně, obývací pokoj s krbovými kamny.
Pokoj pro dceru vyhlíží na dvorek se saunou a bydlení staršího bratra, který většinu času pracuje v zahraničí na zaoceánských lodích.
Foto: Boysplaynice
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
8. 7. 2020 12:00
Sto let starý dům u rušné komunikace vedoucí do Jizerských hor si rodina koupila kvůli zahradě s výhledem na Ještěd. Chalupa s tradiční sedlovou střechou byla na konci životnosti, a tak majitelé oslovili architekty ze studia Mjölk, aby navrhli domov pro ně a jejich syna. Výsledkem jsou dřevostavby v severském stylu, které stojí na sklepení starého kamenného domu. Podívejte se.
 

Právě se děje

Další zprávy