V zahraničí koupíte remdesivir na černém trhu. Ceny jsou však likvidační

"Zoufalá situace vyžaduje zoufalá řešení," i tak by se dal charakterizovat boj lidstva s epidemií nového typu koronaviru. Velice znatelné je to například v Indii, kde momentálně přímo kvete černý trh s lékem proti němu.

Reportéři britské BBC skutečně potvrdili, že dva medikamenty remdesivir a tocilizumab, které se používají k léčbě nemoci covid-19 způsobované novým typem koronaviru, jsou v Indii nedostatkovým zbožím. Z tohoto důvodu se z nich stal pomyslný zlatý důl pro tamní podsvětí. To jej nabízí na černém trhu za doslova nehorázné a pro mnoho Indů likvidační ceny. 

Příkladem je strýc Abhinava Sharmy, u něhož se vyskytly vysoké horečky a problémy s dýcháním, což jsou typické příznaky nákazy novým typem koronaviru. Průběh nemoci byl natolik závažný, že jej museli hospitalizovat v nemocnici v Dillí, kde byl také pozitivně testován na koronavirus. 

Lékaři pak rodinu informovali o remdesiviru, který mohou v případě těžkého průběhu nemoci covid-19 nasadit, mají-li pocit, že všechny dosavadní způsoby léčby selhaly. Indický zdravotní trh nicméně není schopen uspokojit stále rostoucí poptávku po něm vzhledem ke stoupajícímu počtu infikovaných. Indie je jednou z nejzasaženějších zemí na světě. 

Sharma nic nenechal náhodě a začal volat všude možně, jen aby svému strýci, jehož zdravotní stav se neustále zhoršoval, zajistil lék. "Měl jsem slzy v očích. Můj strýc bojoval o život a já vynaložil veškeré úsilí, abych mu opatřil lék," řekl. "Po několika telefonátech se mi povedlo ho za sedminásobnou cenu sehnat. Byl jsem ochoten zaplatit jakoukoliv cenu. O to víc je mi ale líto lidí, kteří si to nemohou dovolit," dodal. 

O případu Sharmova strýce ví mnoho lidí v celém Dillí. Že kolikrát v zoufalé snaze zachránit životy svých bližních, musejí lidé často sahat hluboko do svých peněženek, je v Indii všeobecně známo. Redakci BBC se podařilo spojit dokonce i s konkrétními lidmi, kteří nabízejí lék na koronavirus. Ti jej slibují, ale za vysokou cenu. 

"Mohu vám nabídnout celkem tři ampule za jednotkovou cenu 30 tisíc rupií (401 dolarů, 321 liber) s tím, že si vybrané zboží vyzvednete ihned na místě," nechal se slyšet jeden z mužů, který se chlubil svými zkušenostmi, jež údajně získal během práce v medicíně. Oficiální cena za ampuli činí 5400 rupií, přičemž pacienti jich potřebují pět až šest. Někteří je nabízejí dokonce za téměř 40 000 rupií.

Rostoucí poptávku po nedostatkovém remdesiviru lze připisovat faktu, že dokáže u pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19 zkrátit dobu trvání symptomů z 15 na 11 dní, což potvrdily nemocnice po celém světě. Odborníci sice upozorňují, že se nejedná o žádný zázrak, ale díky jeho pozitivním účinkům jej předepisuje stále více indických lékařů, což má za následek rostoucí poptávku po něm. 

Reportéři britské rozhlasové stanice BBC byli obeznámeni s dalšími podobnými případy, kdy rodiny nakažených pacientů musely kolikrát vynaložit veškeré své úspory, aby členům své rodiny zachránili život. Kolikrát přišli o všechny peníze, které mají, tudíž jim hrozí i existenční problémy. 

Hlavním důvodem vzniku černého trhu s remdesivirem je jeho nedostatek, resp. velký nepoměr mezi nabídkou a poptávkou. Tržní zákony v tomhle směru hovoří naprosto jasně. Převýší-li poptávka nabídku, vyvolá to růst cen z důvodu nedostatečného množství poptávané komodity. Americká firma Gilead, která zmiňovaný léčivý přípravek vyrábí, jej nabídla čtyřem indickým společnostem Cipla, Jubilant Life, Hetero Drugs a Mylonu. Jedna z nich jej dokonce dokázala sama vyrobit.

Jedná se o 20 000 ampulí, které si rozdělilo pět indických států, v nichž se jich zmocnil černý trh. "Lék jsme rozhodně nepředali žádným distributorům, nýbrž rovnou nemocnicím," hájil se viceprezident Hetero Sandeep Shahstri s dodatkem, že uspokojování poptávky prostřednictvím černého trhu považuje ze demoralizující. Jak se tedy k remdesiviru dostalo podsvětí, zůstává tedy i nadále nejasné.

"Máme plné pochopení pro nešťastné rodiny, kteří se uchylují k takto zoufalým činům, kdy si pokoutně opatřují léky. Doufám, že se situace v příštích několika dnech zlepší, jelikož plánujeme zvýšit produkci," dodal. 

Související

Více souvisejících

Indie léky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy