Vodafone vypne internet na starých telefonech. Zruší svou 3G síť

Mobilní operátor Vodafone plánuje vypnout 3G sítě v Česku k 31. březnu 2021. Kmitočty, na kterých tato starší síť funguje, operátor uvolní pro modernější 4G LTE a 5G. Vodafone o tom dnes informoval v tiskové zprávě.

Jedno procento klientů Vodafonu, kteří aktuálně v síti 3G využívají mobilní internet, si budou muset vyměnit mobil. Kdo chce pouze telefonovat nebo psát SMS, telefon měnit nepotřebuje. T-Mobile vypnutí 3G také plánuje, o datu zahájení zatím nerozhodl, sdělila na dotaz ČTK mluvčí firmy Martina Kemrová. Vyjádření O2 ČTK zjišťuje.

Pro dosavadní 3G uživatele Vodafone shrnul rady a pomoc, jak se vybavit, aby mohli bez problémů fungovat i na novější technologii 4G LTE. Potřebují LTE SIM kartu, kterou operátor vydává od roku 2013, nápis LTE je přímo na kartě. Kromě toho zákazníci potřebují zařízení, které se k LTE síti umí připojit.

Vypnutí 3G umožní Vodafonu využívat frekvence efektivněji a začít pokrývat větší česká města sítí páté generace. Podle Vodafonu se tím zlepší služby pro zákazníky, a to navýšením rychlosti i kapacity sítě. Většina zákazníků Vodafonu se k internetu z mobilu připojuje přes mobilní síť 4G LTE, objem měsíčně přenášených mobilních dat stále roste.

"Je to (uvolnění frekvencí) zároveň cesta k rychlejšímu rozšíření nejmodernější technologie 5G. Právě sítě páté generace otevřou spotřebitelům i firmám technická řešení, která dosud nebyla možná," uvedl viceprezident pro technologie Vodafonu Milan Zíka. Vodafone například loni předvedl, jak 5G dokáže člověka virtuálně přenést do vzdáleného města jako hologram.

Sítě 5G začala na začátku července jako první tuzemský operátor nabízet komerčně společnost O2, ostatní operátoři pokračují v testovacím provozu ve vybraných lokalitách. Vodafone má 5G postupně otestovat v Karlových Varech, kde je připravený i komerční provoz, a dále v Ústí nad Labem a Jeseníku. T-Mobile, který letos ohlásil v kampusu Vysoké školy báňské v Ostravě testovací 5G síť, rovněž chystá komerční spuštění.

Vodafone dnes také znovu deklaroval, že je připraven se podílet na rozvoji 5G v Česku, k chystané aukci má nadále výhrady. "Aktuální návrh aukce však obsahuje riziko fragmentace kmitočtů, neposkytuje prostor rozvinout vlastnosti 5G v plném rozsahu a nezohledňuje potřebu spolehlivých a odolných sítí 5G, které v krizi poskytnou dostatečnou platformu pro krizovou i běžnou komunikaci," uvedl dnes Vodafone. Český telekomunikační úřad plánuje vypsat aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě 5G ještě během letních prázdnin, aukční část bude na podzim.

Nová technologická generace mobilní komunikace přichází zhruba každých deset let. První digitální síť 2G v 90. letech přinesla SMS zprávy, do nového tisíciletí vstoupily sítě 3G umožňující i prohlížení webu, rozmach chytrých telefonů přinesla síť 4G LTE. Pátá generace slibuje mnohonásobně rychlejší a spolehlivější mobilní internet, síť propojí mobilní telefony i nejrůznější chytrá zařízení, zrychlí vývoj virtuální reality či projektů chytrých měst nebo by měla usnadnit autonomní řízení automobilů.

Související

Více souvisejících

vodafone Mobilní operátoři mobily

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 41 minutami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 45 minutami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy