Opravou Židovských schodů dokončí Hranice obnovu proluky u synagogy

V Hranicích na Přerovsku začala oprava Židovských schodů u zdejší synagogy. Rekonstrukce frekventované komunikace pro pěší bude stát zhruba 1,2 milionu korun a skončí v závěru září, do té doby bude schodiště uzavřené. Stavebníci vymění schodové stupně, zábradlí a dřevěné oplocení.

Oprava schodů navazuje na loni dokončenou rekonstrukci proluky u synagogy. Prostor zdobí plastika výtvarnice Christine Habermannové von Hoch odkazující na historii hranické židovské komunity, která byla vyvražděna během druhé světové války. Na 197 hranických obětí holokaustu již v proluce upozorňuje také pamětní deska, která je zde od konce 90. let. Náklady na rekonstrukci proluky včetně umístění nové plastiky činily přes milion korun.

Proluka vedle synagogy v Janáčkově ulici byla jedním z posledních zanedbaných míst v historickém jádru Hranic. Dříve nevzhledný prostor zaplňovaly pouze keře. Autorem úpravy je architekt Tomáš Kratochvíla. Loni se rozhodl věnovat svou finanční odměnu na vznik plastiky připomínající osud hranických Židů při předávání Ceny města Milan Hein, kterému část rodiny zahynula za 2. světové války v koncentračních táborech. Mezi dárce se poté připojily i další osobnosti. Výtvarný objekt k sezení poté v proluce nahradil navrženou lavičku.

Výtvarná plastika v proluce u synagogy v Hranicích slouží k sezení
Zdroj: ČTK/Luděk Pěřina

Židovská komunita z Hranic zmizela po staletích

Důstojná připomínka obětí holokaustu v Hranicích dosud chyběla. Židé mají přitom v oblasti Hranic a nedalekého Lipníku nad Bečvou dlouholetou historii sahající až do 15. století, v Hranicích se usídlili na počátku 17. století. Zdejší synagoga byla vystavěna v druhé polovině 19. století, nahradila původní, která již svými prostory komunitě nestačila. Většina obyvatel židovského původu z Hranic a okolí byla vystěhována transportem 22. června 1942. Nejvíce z nich zemřelo v koncentračním táboře v Osvětimi, ale také v Terezíně a v nacistickém vyhlazovacím táboře v Treblince.