Omluva kvůli napoleonské výstavě. Slavkov u Brna přetvořením expozice porušil autorská práva

Slavkov u Brna se musí omluvit autorům původní napoleonské expozice na zdejším zámku a zaplatit jim také jako zadostiučinění dohromady 100 tisíc korun. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, který řešil odvolání ve sporu autorů expozice, kteří žalovali město kvůli porušení autorských práv.

Podle žalující strany město zneužilo libreto, tedy písemné podklady a nástin výstavy, k vytvoření napoleonské expozice, kterou žalobci považovali za nekvalitní. Výstava otevřená v opravených stájích a jízdárnách slavkovského zámku v květnu 2013 podle autorů libreta Jakuba Samka a Vladimíra Kočana měla věcné chyby.

Podle žalující strany bylo libreto samostatným předmětem autorského práva a Slavkov jejich autorská práva porušoval. Například při otevření expozice nebyla uvedena jména autorů libreta, ani neměli autorský dohled nad prováděním díla.

Olomoucký vrchní soud tak městu na podzim 2013 nařídil expozici uzavřít, od června 2014 ale byla otevřena podle města jiná výstava podle nového libreta s názvem Austerlitz – malé město velikých dějin. Přístupná byla do podzimu 2019.

Olomoucký soud tak ve věci rozhodoval podruhé. Krajský soud v Brně žalobě autorů nejdříve částečně vyhověl, vrchní soud ale rozsudek zrušil a věc vrátil. Loni v lednu krajský soud žalobu ve všech bodech zamítl. Vrchní soud ve věci po dalším odvolání pravomocně rozhodl minulý týden.

„Jsme rádi, že to dopadlo tak, jak dopadlo. Je to úleva, je to satisfakce,“ řekl za žalobce Jakub Samek. Starosta Slavkova Michal Boudný (ČSSD) se odmítl k věci vyjádřit, dokud nedostane rozhodnutí soudu v písemné podobě.

Právní zástupkyně města u brněnského soudu dříve uvedla, že žalující strana nepředložila platnou licenční a podlicenční smlouvu na dílo, předloženy podle ní byly smlouvy účelově vyhotovené později tak, aby bylo zabráněno smluvnímu převedení majetkových práv. Podle ní si žalovaný objednal studii a v rámci toho mu bylo předáno i libreto. Žalovaná strana tedy byla podle ní oprávněna studii i realizační dokumentaci používat.