Hlavní obsah

Sněmovna schválila schodek 500 miliard

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Klára Beranová, Jan Menšík

Poslanci ve středu schválili rekordní půlbilionový schodek letošního státního rozpočtu. Stalo se tak hlasy vládních ANO a ČSSD a komunistů, kteří kabinet tolerují, naopak proti byla opozice, které vadilo, že vláda nedostatečně zdůvodnila, kam již peníze v rámci koronavirové pomoci poslala, a kam je hodlá v budoucnu investovat. Jednání jsme sledovali on-line.

Záznam: Jednání sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Přestože se sešlo 25 pozměňovacích návrhů a deset doprovodných usnesení, žádné překvapení se podle očekávání nekonalo. Poslanci podpořili po vzoru rozpočtového výboru návrh premiéra Andreje Babiše (ANO), který snižuje vládní rozpočtovou rezervu o sto miliard na přibližně 35 miliard, a také návrhy komunistů. Ten počítal s tím, že se přesunem celkem 2,3 miliardy korun, jež budou použity hlavně na odměny pro pracovníky ve zdravotnictví a sociálních službách.

„Bylo to pro mě předvídatelné. Prošly vlastně všechny návrhy, které jsem podpořila. Odráží to priority naší vlády,“ řekla novinářům po skončení jednání Schillerová (za ANO).

Poslanci taktéž schválili doplňující usnesení navržené komunisty, aby vláda zpracovala plán konsolidace veřejných financí pro roky 2021 až 2027 a předložila ho do konce září.

Kromě toho musí vláda zajistit prostředky na pořízení technického vybavení škol, aby byli učitelé v případě druhé koronavirové vlny schopni zajistit on-line výuku, a zároveň na to, aby bylo možné zprostředkovat potřebné vybavení žákům, kteří potřebnými zařízeními nedisponují.

Schillerová před zákonodárce letos s žádostí o navýšení schodku předstoupila již třikrát. Původně měl být deficit letošního rozpočtu 40 miliard korun, kvůli koronavirové krizi se ho vláda rozhodla navýšit, nejprve na 200 a pak na 300 miliard korun. Ani to ovšem nestačilo.

Vážení čtenáři, dnešní on-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost.

18:50 - Poslanci schválili novelu státního rozpočtu se historickým schodkem 500 miliard korun. Pro hlasovalo 104 poslanců, proti se vyslovilo 87.

18:25 - Zákonodárci začínají hlasovat. Rozhodnout musí o 25 pozměňovacích návrzích a o 10 doprovodných usneseních.

18:16 - Poslanci si odhlasovali, že budou o rozpočtu jednat i po 19. hodině.

17:50 - Za řečnický pult zamířila Věra Kovářová (STAN). Ta kritizuje šéfku státní kasy například za to, že poslancům nedodala informace o plánovaných investicích, které slíbila. „Nepovažuji za korektní, jestliže slýcháme, že máme být na jedné lodi,” uvedla Kovářová.

„Co se týče schodku, je to předčasné a neopodstatněné. Stačilo předložit částku ve výši 400 miliard korun a následně počkat na údaje, které budou známé v červenci a srpnu a pak podle toho se zachovat a případně přijít s dalším návrhem v září,” doplnila s tím, že jde o výjimečný schodek a mělo by se tak k němu při projednávání přistupovat.

17:10 - Pirátská poslankyně Olga Richterová požaduje po vládě, aby v rámci deficitu státního rozpočtu připravila kvůli případné druhé koronavirové vlně „nutnou testovací infrastrukturu”. Piráti podle ní chtějí, aby denní testovací kapacita byla třicet tisíc vzorků, tak jako to je například v Dánsku.

16:50 -  I podle předsedy STAN Víta Rakušana vláda krizi z ekonomického hlediska nezvládla. „Krizi jsme přečkali díky kreativním lidem, kteří byli schopni ušít roušky a podobně,” uvedl poslanec.

Babišovi dal za pravdu v tom, že Česká republika takovou krizi ještě nezažila. „Je tu ale jedno velké ale. Česká republika měla být připravená na to, že se ekonomika dostane do horších období. Jenže na to se naše vláda pod vedením ANO nepřipravila,” dodal Rakušan.

ON-LINE: Kalousek vyplísnil Babišovu vládu: Utrácíte, jako by žádná krize nebyla

Domácí

16:15 - Rozpočet nepodpoří ani SPD. „Kdyby se škrtly nepotřebné výdaje, tak tady nemusíme sedět a zadlužovat Českou republiku o dalších dvě stě miliard korun,“ uvedl na plénu předseda strany Tomio Okamura.

16:00 - „Vláda chce zadlužit průměrnou čtyřčlennou rodinu dvě stě tisíci korunami. To jsou peníze, které bude nutné splatit, a to i s úroky. A vláda ani nemá plán, jak ekonomiku oživit, “ přidal se s kritikou šéf ODS Petr Fiala.

Strana proto připravila vlastní několikabodové řešení, které pojmenovala „Záchranný kruh pro ekonomiku“. Navrhuje například odpuštění daně z příjmu pro OSVČ, odpuštění silniční daně či slevy na zdravotním a sociálním pojištěním.

Poslanci zrušili daň z nabytí nemovitosti. ODS překvapivě prosadila zachování odpočtu úroků z úvěrů

Domácí

15:53 - Piráti souhlasí s tím, že cesta jednorázového schodku je správná. „Neblokovali jsme proto rychlé projednání rozpočtu. Souhlasíme, že je potřeba pomoci co nejvíce lidem a firmám. Považujeme ale za nerozumné, že vláda nehledá úspory. Navrhujeme proto snížení deficitu o 11, 16 nebo 25 miliard korun,” sdělil na plénu Pirát Mikuláš Ferjenčík.

15:37 - Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se vymezila vůči Kalouskovým slovům. „Nechala jsem spočítat všechny pozměňovací návrhy, a je to za 723 miliard, a některé byly i vaše. Často se setkávám s tím, že opozice posílá naše návrhy směrem fiskálně nahoru,“ uvedla Schillerová.

„Nenechám padat rozpočet volným pádem, proto je tam rezerva, která se nyní pohybuje okolo 34 miliard korun,” reagovala mimo jiné na jeho výtku, že nehodlá šetřit.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednání Sněmovny o rekordním schodku rozpočtu

15:17 - Jako první schodek kritizoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. „Je tam celá řada položek v desítkách miliard korun, kde nemáme ani tušení, za co budou utracené. A co je horší? Tušení nemá ani vláda,” uvedl Kalousek. Do kabinetu premiéra Babiše (ANO) se pustil i kvůli tomu, že nehledá úspory.

Ve Sněmovně bylo veselo. Kalousek bral a zahazoval poslanci Volnému transparent All Lives Matter

Domácí

15:05 - Babiš závěrem uvedl, že věří, že další navyšování schodku už nebude letos potřeba. „I přes všechny problémy, které naše ekonomika má, se dívám do budoucnosti s důvěrou, že se nám je podaří překonat a podaří se nám cestu z této krize nalézt. Uděláme vše pro to, aby to bylo ve prospěch našich občanů,“ zakončil svůj proslov.

15:00 - „Jsme kreativní národ. Z krize vyjdeme jako jedni z nejlepších v Evropě,” věří premiér.

14:45 - Schodek obhajoval i premiér Andrej Babiš (ANO). „Tento návrh vyvolává řadu diskusí a námitek. Byl bych ale rád, kdybychom kroky vlády posuzovali alespoň s malou mírou porozumění. Kdo by si pomyslel, že budeme muset zastavit celou ekonomiku? Nikdo z nás nebyl na takovou zkoušku připraven,” uvedl před poslanci premiér.

Poslanci navrhují v rozpočtu přesuny za 165 miliard korun

Domácí

14:35 - Na plénu vystoupila jako první ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Ta zopakovala, že současná situace je mimořádná.

14:32 - Jednání o rozpočtu předcházelo vyhlášení výsledků voleb do Rady Českého rozhlasu a Rady České tiskové kanceláře. Poslanci zvolili také předsedu komise Poslanecké sněmovny pro hodnocení účinnosti vládní pomoci v rámci COVID. Tím se stal Zbyněk Stanjura (ODS).

14:30 - Po polední pauze schůze ve Sněmovně pokračuje od 14:30.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu. 

Rekordní schodek rozpočtu míří do finále. Změny prosadí zřejmě jen komunisté

Domácí
Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanci na úterním jednání Sněmovny

Reklama

Výběr článků

Načítám