Sněmovna má komisi pro hodnocení vládní pomoci, povede ji Stanjura

Sněmovní komisi pro hodnocení účinnosti vládní pomoci poskytnuté kvůli epidemii koronaviru povede Zbyněk Stanjura (ODS). V dnešní tajné volbě porazil poslance KSČM Jiřího Valentu.

Stanjura, kterého navrhlo vedle ODS také hnutí STAN, dostal 134 poslaneckých hlasů. Valentu volilo 21 poslanců. Ke zvolení bylo potřeba 93 hlasů.

V komisi má po jednom zástupci každá z devíti sněmovních stran. Vedle Stanjury a Valenty v ní působí Jiří Mašek (ANO), Mikuláš Ferjenčík (Piráti), Tereza Hyťhová (SPD), Jiří Běhounek (ČSSD), Stanislav Juránek (KDU-ČSL), Vlastimil Válek (TOP 09) a Věra Kovářová (STAN).

Podle Stanjurova dřívějšího vyjádření nemá činnost komise sloužit jako kritika kabinetu ANO a ČSSD, ale k vyhodnocování pomoci. Poslanci by měli dostat přesné informace, které programy jsou úspěšné, zda v nich například uspějí firmy velké, střední nebo malé.

Sněmovní komise by mohla podle představ navrhovatelů předkládat plénu svá zjištění pravidelně jednou za dva až tři měsíce. Mohla by navrhovat vládě úpravy podpůrných programů podle zkušeností z praxe.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Zbyněk Stanjura Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 26 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy