Rowlingová, Kasparov, Rushdie. Osobnosti varují před "klimatem" netolerance

Více než 150 světoznámých osobností včetně spisovatelů J. K. Rowlingové nebo Salmana Rushdieho v novém otevřeném dopise varuje před ohrožením svobodného projevu a "netolerantním klimatem" na všech stranách. Signatáři podle agentury Reuters vyjádřili podporu současnému hnutí proti rasismu a policejní brutalitě, uvolněné emoce ale podle nich ve výsledku podkopávají společenskou debatu.

Prohlášení o "spravedlnosti a otevřené debatě" vyšlo v úterý v časopise Harper's Magazine a má se objevit i v dalších renomovaných publikacích. Kromě uvedených britských osobností se pod něj podepsali kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová, americký akademik Noam Chomsky, prominentní feministka Gloria Steinemová či ruský šachový velmistr Garri Kasparov.

"Svobodná výměna informací a myšlenek, tedy životodárná síla liberální společnosti, je každým dnem více okleštěná," stojí v textu. Problém podepsaní nevidí v důrazných či "kousavých" argumentech, ale ve volání po okamžitých odvetách za "vnímané přestupky v projevech a myšlení". Dopis odsuzuje "neúměrné tresty" od lídrů institucí, avšak není z něj zcela jasné, jaké konkrétní události mají autoři na mysli.

Prohlášení vítá "potřebné" diskuse kolem rasových nespravedlností, které zejména ve Spojených Státech katapultovala do popředí veřejné debaty smrt neozbrojeného černocha George Floyda v rukách policie. Signatáři ale v souvislosti s vlnou protestů vidí i jistá úskalí a obávají se hlubší polarizace společnosti.

"Síly iliberalismu jsou na vzestupu po celém světě... Ale nelze dopustit, aby protistrana využívala vlastní odrůdu dogmat a nátlaku, což pravicoví demagogové už teď zneužívají. Demokratické inkluze, kterou chceme, lze dosáhnout pouze tehdy, když budeme vystupovat proti netolerantnímu klimatu, které se usídlilo na všech stranách," cituje z dopisu agentura AP. Jeho autoři mají za to, že "špatné myšlenky" lze porazit pouze argumenty, a že spravedlnost a svoboda mohou existovat jedině bok po boku.

Zpravodajský web BBC podotýká, že více ze signatářů v minulosti čelilo kritice za vyjádření, která byla vnímána jako urážlivá. Týká se to například spisovatelky Rowlingové a jejích nedávných výroků na téma transgenderových lidí, které pobouřily mnohé aktivisty. Autorka mimo jiné napsala, že nevěří ve "vymazání" konceptu biologického pohlaví, načež se od jejího postoje distancovaly nejméně dva weby určené pro fanoušky knih o Harrym Potterovi a také herci z filmů o mladém čaroději. "Transženy jsou ženy. Transmuži jsou muži," reagoval Rupert Grint, který na plátně ztvárnil Rona Weaslyho.

AP zasazuje nový otevřený dopis do probíhajících debat o tzv. kultuře rušení (cancel culture), jak jsou někdy označovány případy, kdy známí lidé čelí postihům či útokům po vyjádření kontroverzních názorů. BBC doplňuje, že poslední měsíce přinesly řadu podobných incidentů, přičemž v některých případech zaměstnavatelé z "vytrvalé a cílené" kritiky vyvozovali důsledky.

Související

Více souvisejících

Joanne Rowlingová (J. K. Rowling) Salman Rushdie (spisovatel) Lidé společnost Black lives matter George Floyd (černoch zabitý policistou v USA)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy