Čekanku obecnou (Cichorium intybus), v přírodě poměrně volně rostoucí bylinu, najdeme v příkopech podél polí i cest, ale i na loukách, mezích nebo v zahradách a parcích. Roste jako planá bylina, ale můžeme ji snadno pěstovat sami například mezi letničkami na záhonech. Kromě toho, že její světle modré květy lákají medonosný hmyz, je pro nás velmi užitečnou, a to v podstatě celá její rostlina, kterou si můžeme usušit do zásoby a skladovat ji až rok.

Pokud se rozhodneme čekanku natrhat na volně dostupných místech, určitě se však vyhněme příkopům a náspům u cest, kde je dopravní provoz. Zato rostliny z luk nebo okrajů polí jsou tím nejvhodnějším materiálem pro sběr.

Proč čekanku sbírat a jak ji zužitkovat?

Z rostliny čekanky lze v léčitelství využít kořen, nať i samotné květy. Rozdíl je především v účelu využití a také v době sběru jednotlivých částí. Obecně má čekanka velké využití při potížích s trávením – působí totiž protizánětlivě ve střevech, zlepšuje samo trávení a pomáhá při zácpách různého původu. Hodí se tedy například pro těhotné ženy, které v průběhu těhotenství často problémy s trávením trápí, dále při cestovní zácpě, kdy si organismus zvyká na jiné prostředí a jinou stravu.

Její blankytné květy na nás mrkají z příkopů podél polí a cest. Planá čekanka je nejen pohledná, ale i léčivá. Z kořene se mele cikorka a nálev podporuje játra, výplach z květů uleví při zánětu spojivek. Čekanka dále zlepšuje funkci jater a žlučníku, má pozitivní vliv na správnou funkci metabolismu, ale je také skvělá při léčbě potíží močových cest a močových kamenů.

Čekanka, stejně jako mnoho dalších bylinek, má tu výhodu, že ji můžeme používat dlouhodobě, aniž by si na ni naše tělo vytvořilo závislost. Ale nic se nemá přehánět, proto se doporučuje vždy po měsíční kúře bylinky vysadit alespoň na jeden až dva týdny, a pak léčebný proces zopakovat, bude-li to třeba.

K čemu se hodí jednotlivé části?

Kořen čekanky, který je nejlepší ke sběru na konci léta či během celého podzimu, anebo naopak brzy na jaře, je využitelný zejména pro své ozdravné účinky, které má na naši trávicí soustavu. Velmi dobře jej známe pod názvem cikorka. Jedná se o nápoj sloužící jako náhražka kávy, který se vyrábí právě z rozemletého usušeného kořene čekanky. Protože neobsahuje kofein, je vhodný i pro těhotné ženy, lidi s vysokým krevním tlakem, a pít jej mohou dokonce i děti.

Cikorka dobře chutná a obsahuje důležité látky, jako jsou glykosidy nebo intybin, třísloviny, inulin a cholin a další látky, jež pročisťují trávicí soustavu, mají antiseptické a zklidňující účinky. Společně s cukrovou řepou, ječmenem a žitem se kořen čekanky využívá pro přípravu kávovinové směsi zvané melta.

Stejné léčivé látky jako kořen obsahuje i nať čekanky, proto ji můžeme používat ke stejnému účelu. Z natě se připravuje nálev, který je vhodné pít jednou až třikrát denně. Na rozdíl od kořene čekankovou nať sbíráme na jaře, nejlépe před rozkvětem rostliny, kdy jsou v ní obsažené léčivé látky nejsilnější a v největším množství. Kromě pozitivních účinků na trávicí soustavu se čekankové listy nebo nať používají i vnějškově, tedy jako obklady pro léčbu kožních obtíží, jako např. ekzémů, ale také pro posílení pleti nebo zmírnění procesu stárnutí.

Květy čekanky se sbírají především v období června a července, a to v době, kdy se začínají rozvíjet. Nálevy z květů jsou vhodné například pro bolavé, unavené oči, ale také jako výplach při zánětu spojivek a dalších očních potížích.