Hlavní obsah

Schillerová nevylučuje další navýšení obřího schodku

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jam

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ve středu krátce po schválení rekordního půlbilionového schodku letošního rozpočtu nevyloučila, že by do konce roku ještě mohla požádat o další navýšení deficitu. Záležet podle ní bude na „řadě proměnných”.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„Je tu řada proměnných a je možné, že tu rozpočtovou rezervu, která je nyní přibližně 35 miliard, třeba spolkne hlubší propad příjmů,“ uvedla ministryně.

Dodala ale, že doufá, že k tomu nedojde, a že bude moci dodržet svá slova, že už s dalším požadavkem na prohloubení deficitu do Sněmovny nepůjde.

Sněmovna schválila schodek 500 miliard

Domácí

Schillerová už tento rok žádala ve Sněmovně o navýšení schodku potřetí. Původně plánovaný deficit ve výši 40 miliard korun se v souvislosti s epidemií koronaviru zvýšil nejprve na 200 a pak na 300 miliard. Ani to nestačilo, takže ministryně před poslance předstoupila s návrhem na 500 miliard korun, na což ve středu Sněmovna hlasy poslanců ANO, ČSSD a KSČM kývla, ostatní strany byly proti.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu během jednání Sněmovny o podpoře novely státního rozpočtu prohlásil, že „věří, že vláda už do konce roku nebude muset o další peníze žádat“.

Opozice u rozpočtu nekritizovala až tak výši schodku jako takovou jako spíše nejasnosti kolem toho, na co přesně by peníze měly jít. Opoziční poslanci přišli také s návrhy na přesun peněz v rámci rozpočtu, ale neuspěli.

Sněmovna schválila pouze Babišův pozměňovací návrh, který snížil rozpočtovou rezervu o zhruba sto miliard na výše zmiňovaných 35 miliard. A na své si přišli také komunisté, kteří navrhovali přesun 2,3 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám