Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pořadatelé olympiád pro nadané děti v nejistotě. Podpora neskončí, ujišťuje ministerstvo

Účastníci celostátního kola Zeměpisné olympiády 2020 pozorují okolí Jílového u Prahy. Foto: Lucie Urbanová
Účastníci celostátního kola Zeměpisné olympiády 2020 pozorují okolí Jílového u Prahy. Foto: Lucie Urbanová

Předmětové olympiády mnohdy suplují to, co školy nestíhají: vzdělávání nadaných dětí. Pořádají je nadšenci z řad vysokoškoláků a akademiků. Letošní přístup státu v podmínkách koronavirové krize je ale znejistěl.

Desetitisíce nadaných žáků a středoškoláků se v Česku každoročně účastní vědomostních soutěží – chemických, biologických, zeměpisných či jazykových olympiád. „Snažíme se je pojmout tak, aby neopakovaly učivo ze školy, ale aby rozvíjely osobní zájem soutěžících. Ti nejlepší pak mají dobré předpoklady k tomu, aby se stali špičkovými vědci,“ říká geograf Jakub Jelen, který působí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy a také jako hlavní organizační garant zeměpisné olympiády. Pořadatelé si na oborových olympiádách mezi nadšenými účastníky často vyhlížejí nejen své nástupce, ale také budoucí studenty vysokých škol.

Letos ale organizátoři značně znejistěli, zda je bude ministerstvo školství dále podporovat a zda má plán, jak vzdělávání nadaných dětí rozvíjet. Nejprve přišel od ministerstva v půli března s nástupem nouzového stavu ředitelům škol a organizátorům soutěží dopis s doporučením, aby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější