Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

Do Finska budou moci cestovat Italové či Slováci, Česko na seznamu bezpečných zemí pořád není

Testování na koronavirus. foto: AP Photo

Helsinky - Finsko od příštího pondělí otevře své hranice turistům ze 17 evropských zemí, které vykazují nízké počty lidí s koronavirovou nákazou. Už dříve Helsinky ohlásily otevření vůči 12 státům. Ani po rozšíření seznamu na něm nefiguruje Česká republika. Nově budou moci do severské země volně cestovat například Němci, Italové či Slováci, potvrdila dnes vláda. Úřady budou seznam opět aktualizovat za dva týdny.
  22:41

Finské hranice budou volně prostupné pro občany dalších zemí, v nichž byl během posledních 14 dní počet nakažených nižší než osm na 100 000 obyvatel, uvedla podle agentury AFP finská vláda.

Situace se Slovinskem se může opakovat i u dalších zemí, varuje Asociace cestovních kanceláří

Finsko se začalo pomalu otvírat 15. června, kdy začalo vpouštět i turisty z baltských států a ze severských zemí kromě Švédska, které koronavirová pandemie zasáhla zdaleka nejsilněji ze zemí regionu.

O týden později Finsko oznámilo, že od 13. července bude vpouštět občany z 12 zemí, jimiž jsou Německo, Itálie, Rakousko, Řecko, Švýcarsko, Slovensko, Slovinsko, Maďarsko, Lichtenštejnsko, Irsko, Kypr a Chorvatsko. Ve středu Helsinky ohlášené otvírání rozšířily a aktualizovaný seznam nově zahrnuje také Nizozemsko, Belgii, Maltu, Andoru, San Marino a Vatikán. Naopak z něj vypadlo Chorvatsko.

Covid-19 může stát globální cestovní ruch až zhruba 80 bilionu korun, tvrdí OSN

Na rozšířeném seznamu „bezpečných“ zemí, jimž se Finsko nově otevírá, nadále chybí kromě Švédska například Francie, Španělsko, Británie nebo Česko.

Občané ze „schengenských zemí“ a Británie, které na seznamu nejsou, budou i nadále moci cestovat do Finska pouze z pracovních, rodinných nebo jiných „zásadních“ důvodů. Za stejných podmínek budou moci od pondělí do Finska cestovat nově také lidé z Alžírska, Austrálie, Japonska, Nového Zélandu, Tuniska nebo Číny.

Samotné Finsko ke středě evidovalo 7265 případů nákazy covidem-19 a 329 souvisejících úmrtí.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...