Hlavní obsah

EK si posvítí na Česko kvůli voucherům za zrušené zájezdy

Právo, rei, svj
Praha

Evropská komise (EK) minulý čtvrtek oznámila zahájení řízení s Českem, ale i s devíti dalšími členskými státy EU, které svou legislativou podle EK porušily práva spotřebitelů. Komisi se nelíbí český lex voucher, který se týká náhrad za zrušené cesty Čechů, letecky i po zemi, a který na návrh vlády schválil parlament.

Foto: Yves Herman, Reuters

Vlajky před sídlem Evropské komise. Ilustrační foto

Článek

Zákon umožňuje cestovkám a dopravcům nabídnout klientům za zrušený zájezd v období od 20. února do 31. srpna poukaz na náhradní, rovnocenný zájezd. Nevyužije-li klient poukaz do roka, dostane své peníze zpět. Výjimku mají senioři, zdravotně postižení, nezaměstnaní nebo rodiče na mateřské a rodičovské, kteří mají v případě zažádání nárok na okamžité vyplacení.

Takový selektivní přístup je však podle EK porušením evropského práva, neboť podle něj má právo na vrácení peněz ve lhůtě do dvou týdnů každý, kdo o ně požádá.

Komise už dříve vyzvala všechny členské státy, aby dodržovaly právní povinnosti. Dvanáct zemí včetně ČR ji následně nabádalo, aby pravidla pozastavila, a umožnila tak přežití zasažených dopravců a cestovek. Komise se však podle serveru euractive.com rozhodla, že refundace nepozastaví.

Peníze za zaplacené zájezdy mohou vracet cestovky až v září 2021, schválil Senát

Domácí

Kromě Česka zahájila Komise řízení ještě se Slovenskem, Chorvatskem, Kyprem, Řeckem, Francií, Itálií, Litvou, Polskem a Portugalskem. Jejich vlády nyní mají dva měsíce na odpověď a vysvětlení.

Ochrana cestovních kanceláří před zardoušením

EK už naznačila, že celá věc může skončit až u soudu, české ministerstvo pro místní rozvoj, které má u nás celou problematiku na starosti, ale zůstává zatím v klidu. „ČR bude reagovat na výzvy EK. Jsme přesvědčeni, že v situaci pandemie český zákon zachovává jak vysokou úroveň ochrany spotřebitele, tak zároveň chrání cestovní kanceláře před zardoušením, tj. zachovává v souladu s účelem směrnice jejich konkurenceschopnost,“ reagovala pro Právo mluvčí MMR Veronika Vároši.

Řecko, Chorvatsko, Bulharsko. Cestovky čekají příval klientů

Ekonomika

Ministerstvo podle ní věří, že po zhodnocení jeho argumentů EK uzná mimořádnost situace, se kterou žádný právní předpis ani směrnice nepočítaly. „A pochopí situaci, kdy vracení peněz do 14 dnů by zůstalo pouze v teoretické rovině, neboť většina cestovních kanceláří by svým závazkům v takové míře nebyla schopna dostát a byla by nucena vyhlásit úpadek, což by následně mělo i negativní důsledky pro všechny – podnikatele, spotřebitele i na pojistném trhu,“ dodala Vároši.

Reklama

Výběr článků

Načítám