Kurzy programování makeITtoday začínají novou kapitolu. V Praze se stěhují do nových kreativních prostor v Hale 40

Peter BrejčákPeter Brejčák

makeittoday-hala

Foto: David Ch. Lichtag/daylight.studio

Barbora Stibor, Silvie Zeman, Klára Štouračová z organizace makeITtoday

0Zobrazit komentáře

Klára Štouračová a Silvie Zeman začaly s organizací programovacích kurzů pro děti a mládež v roce 2017, od té doby jimi prošly vyšší stovky studentů a projekt makeITtoday teď hlásí novou kapitolu svého rozvoje. Přesouvá se do nových prostor v Hale 40 nacházející se v Pražské tržnici, odkud se dvě zakladatelky chtějí zaměřit na budování a podporu celé komunity – nejen dětí a studentů, ale také jejich rodičů.

„Od začátku jsme měly vizi prostoru, který bude vytvořený přímo nám na míru – interaktivní, moderní a inspirativní pro naše studenty a pro lektory, ale třeba i firmy a vznikající projekty, které si budou chtít prostor pronajmout. Prostor, který nemá nic společného se školními učebnami, ale evokuje atmosféru technologických firem a startupů,“ říká Silvie Zeman.

Nová kapitola

Prostor nabídne vyšší kapacitu než dřívější pražské lokality v Holešovicích (také v rámci Pražské tržnice) i na Andělu, které teď makeITtoday opouští. Na návrhu tří nových učeben v Hale 40 organizace spolupracovala s architektonickým studiem Perspektiv, vybaveny jsou moderní technikou s interaktivními prvky.

Studenti, kteří budou chtít na svých projektech pracovat i mimo samotné lekce, pak budou moct využít společnou TechSpace zónu, kde je k dispozici knihovna či další pomůcky pro kreativní tvoření. „S tímto kreativním prostorem začínáme novou kapitolu makeITtoday,“ doplňuje Zeman.

makeittoday_hala40_ilustracni_web_01-min

Foto: David Ch. Lichtag / daylight.studio

Nové prostory makeITtoday v Hale 40 v Pražské tržnici

makeittoday_hala40_ilustracni_web_02-min

Foto: David Ch. Lichtag / daylight.studio

Nové prostory makeITtoday v Hale 40 v Pražské tržnici

Nová etapa života organizace je podpořena také posilou do týmu, který na pozici executive manažera doplní Barbora Stibor se zaměřením na růst projektu a využití jeho plného potenciálu.

MakeITtoday spojuje systematické vzdělávání digitálních dovedností a rozvoj takzvaných soft skills, od svých počátků byl záběr kurzů rozšířen kromě programování také na robotiku, vývoj mobilních aplikací či her, ale i webu. Samotné lekce jsou určeny pro děti ve věku osmi až osmnácti let. Ještě začátkem roku přitom organizace kurzy spustila také v Brně, kvůli slabému zájmu však tuto lokalitu makeITtoday opustilo.

„Registrace do kurzů jsme v Brně spustili příliš pozdě a bez marketingu, což vedlo k tomu, že se nenaplnily. Už tehdy jsme ale dělali na prostorách v Hale 40 a rozhodli jsme se netříštit pozornost. Spíš než víc lokalit chceme budovat komunitu a organizovat akce pro děti, studenty i jejich rodiče, či podporovat návaznost kurzů na firmy,“ doplňuje Zeman pro CzechCrunch s tím, že nové prostory teď nabídnou větší možnosti organizace různých eventů i samotných školení.

Hala 40 nabídne také prostory na letní tábory, které makeITtoday organizuje od loňského roku. Na letošních dvacet termínů táborů zatím hlásí naplněnost 75 procent, což je podle Zeman oproti loňským 95 procentům (avšak s menším počtem kurzů) i vzhledem k situaci kolem pandemie koronaviru dobrý výsledek. První tábory začínají již příští pondělí.

makeittoday_hala40_ilustracni_web_03-min

Foto: David Ch. Lichtag / daylight.studio

Nové prostory makeITtoday v Hale 40 v Pražské tržnici

makeittoday_hala40_ilustracni_web_04-min

Foto: David Ch. Lichtag / daylight.studio

Nové prostory makeITtoday v Hale 40 v Pražské tržnici

„Máme obrovskou radost, že první studenti navštíví nové učebny už při letních příměstských táborech za pár dní. Nabídku témat neustále rozšiřujeme, letos jsme přidali například oblíbený Python a na své si přijdou i mladší děti, které mohou prozkoumat úplné základy IT,“ doplnila spoluautorka projektu Klára Štouračová.

starosta

Přečtěte si takéDigitalizovat lze i obce. Stačí nasadit nástroje, které už všichni znají z domova, říká jeden z nejmladších starostů v ČeskuDigitalizovat lze i obce. Stačí nasadit nástroje, které už všichni znají z domova, říká jeden z nejmladších starostů v Česku

V prostorách Haly 40 nejde o jediné změny, kromě makeITtoday tam po skončené rekonstrukci vzniká kavárna, komunitní centrum pro volnočasové aktivity i velký společný prostor pro workshopy, mateřské centrum a kreativní či digitální dílna.

Druhé patro v budově bude sloužit pro podporu podnikání a inovací v oblasti digitálních technologií a umění. Prostor je rozdělen na tři základní části – audiovizuální studio, ateliéry pro virtuální realitu i 3D tisk a coworkingový prostor.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym