Hlavní obsah

Škoda Slavia, nový spider z Mladé Boleslavi má tradiční jméno

Novinky, laz

Sedmý studentský vůz, který připravují žáci učiliště Škody Auto v Mladé Boleslavi, dostal jméno Slavia. Půjde o model Scala bez střechy. Přípravy zpozdily komplikace v souvislosti s koronavirovou pandemií.

Foto: Škoda Auto

Škoda Slavia

Článek

Symbolicky v roce 125. výročí založení automobilky se i studenti značkového učiliště vracejí do hluboké minulosti automobilky.

Se jménem Slavia si dnes většina lidí spojí letošního mistra fotbalové ligy, ale takto se jmenovala také jízdní kola vyráběná pod taktovkou zakladatelů Václava Laurina a jmenovce Klementa. Právě v roce 1895 začali s opravami jízdních kol, rok na to vyjeli se svými jednostopými produkty Slavia.

Foto: Škoda Auto

Škoda Scala přijde v rámci sedmého žákovského projektu o střechu.

Historickou obhajobu názvu tedy studenti našli, Škoda dále potvrzuje, že půjde o upravený model Scala. Avšak dvoudveřový a bez střechy. Tedy s karoserií typu Spider. Vzhled vozu, který vznikne v jediném provedení, můžeme zatím odhadovat jen na základě dříve zveřejněných skic.

Škoda představuje Kodiaq pick-up, jmenuje se Mountiaq

AutoMoto

K úplnému odhalení dojde se zpožděním, které zapříčinila přestávka výuky kvůli obavám ze šíření koronaviru. Naplno se do finálních prací mohli studenti pustit až po 1. červnu.

Tradice projektu žákovského vozu Škoda sahá do roku 2014. Žáci učiliště mohou od té doby každoročně naplánovat, vyvinout a vlastnoručně postavit koncept vozu.

Slavia má mnoho podob

Slavia je slovanské jméno. Původní význam slova Slavia je alegorie Slovanstva ve slovanské mytologii. Vyskytuje se v podobách Slavia, Slavie nebo Slávie.

Slavia je asteroid středního hlavního pásu, který 18. května 1972 objevil československý astronom Antonín Mrkos v observatoři Kleť u Českého Krumlova (kód IAU 046).

Jméno používá několik sportovních klubů, včetně fotbalového mistra, jejíž kapitán Jan Bořil se na učilišti Škody Auto vyučil. Slavia je také známá pražská umělecká kavárna ve stylu třicátých let v paláci Lažanských na nábřeží Vltavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám