Hlavní obsah

Čínský výrobce nového londýnského taxi nabídne ikonu i jako dodávku

Firma, která vyrábí londýnská taxi vozidla, se rozhodla udělat z auta elektrifikovanou dodávku pro potřeby městských firem. Plug-in hybrid bude mít dojezd více než téměř 500 kilometrů. Cena je ovšem velmi vysoká.

Foto: LEVC

LEVC VN5 jako městská dodávka

Článek

Lavi Electric Vehicle Company, součást čínského koncernu Geely, dodává model VN5 zatím jen jako běžné vozidlo pro taxislužbu v hlavním městě Velké Británie, ale to se brzy změní. Firma totiž vidí ve vozidle velký potenciál a jeho schopnosti chce využít na trhu s elektrifikovanými dodávkami.

Užitkový automobil by měl na trh dorazit ještě v roce 2020 a bude využívat stejnou plug-in hybridní motorizaci, jako oblíbené taxi. Elektromotor využívá baterii o kapacitě 31 kWh, a dojede proto na jedno nabití až 92 kilometrů. Společně s benzinovým tříválcem je pak dojezd 480 kilometrů.

Test Subaru XV e-Boxer: Mimo asfalt umí, ale nestojí málo

AutoMoto

Potenciál auta je také značný, i co se týče nákladového prostoru. Na korbu by se měl vejít náklad o hmotnosti až 830 kilogramů a vejít by se tam měly dvě europalety. Nechybí ani boční dveře.

Vůz chce LEVC nabízet v hned několika variantách výbavy. I základní verze bude mít tempomat nebo dotykovou obrazovku infotainmentu a hlavně rychlonabíjení. Specifikace City dostane navíc vyhřívaný volant, parkovací senzory nebo hlídání jízdního pruhu.

Mercedes ukazuje obří infotainment nové třídy S

AutoMoto

LEVC věří, že elektrifikované nebo zcela elektrické dodávky jsou budoucností podniků ve městech. Jeho cena ale patrně řadu zákazníků odradí. Automobilka si ho cení na 46 500 liber, což je v přepočtu přibližně 1,3 milionu korun. To je za kompaktní dodávku sice hodně, na druhou stranu plug-in hybridní konkurence aktuálně na evropském trhu nefiguruje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám