Hlavní obsah

Komunisté dávají Babišovi další podmínky pro toleranci vlády

Právo, ada, nig
Aktualizováno

Toleranční patent mezi hnutím ANO a KSČM je plněn, jedinou výjimkou je ustanovení týkající se možného vytvoření jediné zdravotní pojišťovny. Shodli se na tom ve čtvrtek při společném jednání premiér a šéf ANO Andrej Babiš a předseda komunistů Vojtěch Filip při více než hodinové schůzce ve Sněmovně. Komunisté také přišli s novými návrhy, jako například pět týdnů dovolené či zřízení státní banky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Hodnocení plnění patentu je poměrně pozitivní,“ okomentoval na pro Právo průběh schůzky Filip. Bod týkající se zdravotní pojišťovny podle něj má zpoždění kvůli koronavirové krizi, na kterou se ministerstvo zdravotnictví odvolává.

„Shodli jsme se také na tom, že považujeme za pozitivní převod vodárenských společností do veřejného sektoru, k němuž má dojít,“ poznamenal šéf komunistů s tím, že prostředky na výkup již byly vyčleněny.

Na otázku, zda může tolerance komunistů pokračovat, Filip odpověděl: „V tuto chvíli nejsou důvody pro vypovězení dohody o toleranci,“ poznamenal. Případným předkrokem pak je tzv. dohodovací řízení.

Šéf komunistů připustil, že v některých bodech se programy obou stran neshodují, takže nový požadavek na pětitýdenní dovolenou probere šéf ANO ve svém hnutí.

Komunisté přišli také s ideou zavedení státní banky, která by mohla vzniknout na základech státního podniku Česká pošta.

Schillerová nevylučuje další navýšení obřího schodku

Domácí

Schůzky se účastnili místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek, za KSČM místopředseda Stanislav Grospič, šéf poslanecké frakce Pavel Kováčik a šéfka sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá.

Zástupci obou stran se podle informací Práva dohodli, že by se v případě vytvoření jediné zdravotní pojišťovny mělo do budoucna postupovat ve dvou krocích. První krok má spočívat ve sloučení Vojenské zdravotní pojišťovny a pojišťovny ministerstva vnitra. Vypracovat návrh postupu dostal za úkol ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Sněmovna schválila schodek 500 miliard

Domácí

Komunisté by také chtěli toleranční patent rozšířit o solární daň, jejíž výše ale zatím není jasná. Spekuluje se o 10 procentech. Vhodnou příležitostí by přitom mohl být zákon o obnovitelných zdrojích, který leží ve Sněmovně. Zástupci obou stran při schůzce debatovali také o možném zavedení tzv. jednotné jízdenky, kterou chtějí komunisté zavést. To v praxi znamená jednu jízdenku, která by platila u všech přepravců.

Debata se týkala také požadavku KSČM na zavedení pětitýdenní dovolené.

Svůj postoj k navrhovaným změnám by mělo Babišovo hnutí sdělit komunistům do září.

Reklama

Výběr článků

Načítám