Hlavní obsah

Koho zabíjí koronavirus nejvíc? Oxford zveřejnil dosud největší studii rizikových faktorů

Novinky, nčs

Vědci z univerzity v Oxfordu provedli doposud největší studii, která se zabývá rizikovými faktory v souvislosti s onemocněním covid-19. Ačkoliv nepřináší žádné průlomové objevy, potvrzuje závěry menších studií, které probíhaly v posledních měsících po celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie oxfordských vědců je zatím největší svého druhu. Vědci analyzovali podrobnosti zhruba 11 tisíc úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19 a porovnávali je s více než 17 miliony zdravotních dat anonymních pacientů.

Závěry studie nepřinesly žádné bombastické objevy, potvrdily ale předchozí závěry z menších studií. Potvrdilo se, že nejrizikovějšími skupinami jsou zejména muži, černoši, senioři nad 80 let či lidé trpící dlouhodobými zdravotními problémy.

Výsledky studie ukázaly, že pokud se novým virem nakazí černoch, je o 48 procent pravděpodobnější, že v souvislosti s nákazou zemře, než pokud se nakazí běloch. Dalšími rizikovými skupinami jsou potom Indové, Pákistánci a Bangladéšané. Ti mají oproti bělochům až o 44 procent vyšší šanci, že nákaze podlehnou.

Prodělali jste covid bez příznaků? Nejspíš můžete znovu rychle onemocnět, naznačuje studie

Koronavirus

Studie, která byla ve středu zveřejněna v prestižním časopise Nature, rovněž srovnala riziko úmrtí na covid-19 mezi muži a ženami. Ze závěrů vyplývá, že muži mají o 59 procent větší pravděpodobnost úmrtí na covid-19 než ženy.

Další silně ohroženou skupinou jsou diabetici. Riziko úmrtí na covid -19 u nich značně kolísá a oproti zdravým lidem je pravděpodobnost větší o 31 až 95 procent v závislosti na vážnosti stavu.

Nynější koronavirus je nakažlivější než originální verze, tvrdí studie

Koronavirus

Jak už naznačovaly výsledky předchozích studií, většina dlouhodobých zdravotních problémů zvyšuje riziko úmrtí na covid-19. Ať už se jedná o kardiovaskulární onemocnění, respirační problémy, obezitu, rakovinu, nemoci jater a ledvin či poruchy imunity, riziko roste v závislosti na vážnosti zdravotních problémů.

Narozdíl od drtivé většiny dlouhodobých zdravotních problémů nejsou podle studie vnímáni jako riziková skupina lidé trpící hypertenzí (vysokým krevním tlakem).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám