Hlavní obsah

V ohnisku na Kutnohorsku přibyli nakažení, roušky opět povinné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kutná Hora

Hygienici zaznamenali dalších šest nakažených z ohniska v Církvici na Kutnohorsku, celkem jich je 33. V některých obcích v regionu se opět zavádí nošení roušek ve veřejných uzavřených prostorech, jako jsou obchody, pošta či obecní úřad, řekla ve čtvrtek mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Nové ohnisko se objevilo v církvické pobočce firmy HR Partner CZE, její provoz byl uzavřen. Původně bylo nakažených 13 lidí, poté začali přibývat další. Kontakty nemocných jsou v karanténě a hygienici je testují, celkem má testování podstoupit 100 lidí.

"Se starosty obcí Křesetice, Úmonín a Červené Janovice jsme se domluvili na zavedení preventivních opatření - nošení roušek na veřejných uzavřených prostranstvích," uvedla Šalamunová. Přímo v Církvici lidé podle ní roušky nosit nemusejí, protože nikdo z nakažených pracovníků tam nebydlí a areál firmy je nyní mimo provoz.

Starosta Církvice: Roušky i u nás

Podle starosty Jiřího Volence (ČSSD) se ale opatření vztahuje i na obec. Nákaza covid-19 byla totiž potvrzena také v jedné rodině v Církvici. "Z těchto důvodů zavádím následná opatření: na obecní úřad, místní poštu, knihovnu a obchod COOP s okamžitou platností nařizuji nošení roušek. Doporučuji dodržovat rozestupy a důkladně používat dezinfekční prostředky," informoval Volenec na facebooku.

Panika ve Větrném Jeníkově zavřela vyhlášenou pekárnu, i když pekaři jsou zdraví

Koronavirus

Uzavřený je podle Šalamunové také motorest Vosrkráč v Církvici a omezený provoz mají restaurace U Nevolů v Křeseticích a U Zámku v Úmoníně. Návštěvníci mají k dispozici menší počet míst, sedí venku a musejí dodržovat odstup mezi stoly a podobně. Už dříve byly preventivně zakázány návštěvy v kolínské, kutnohorské a čáslavské nemocnici a v domovech pro seniory v Čáslavi, Kutné Hoře a Uhlířských Janovicích.

Kutnohorská radnice uvedla, že epidemiologové evidují na celém Kutnohorsku 34 potvrzených případů koronaviru, z toho 33 má souvislost s ohniskem v Církvici. Z celkového počtu je 15 z Kutné Hory. U všech lidí má onemocnění lehký průběh. Starosta Kutné Hory Josef Viktora (ANO) svolal na pátek zasedání krizového štábu, který by mohl rozhodnout o případných dalších preventivních opatřeních.

Společnost HR Partner CZE vyrábí nástavby a vozidla pro přepravu zvířat, podle jednatele Milana Dolejšího je ve stálém kontaktu s hygieniky. Církvice leží pět kilometrů východně od Kutné Hory. Patří k ní i místní část Jakub, celkem v obci žije 1300 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám