Plachta je levná a v případě nadzemního nafukovacího bazénu zřejmě o jiné alternativě uvažovat ani nebudete. Na noc a deštivé dny se bazének přetáhne plachtou, aby do něj zbytečně nepadalo listí a hmyz. Na zimu se stejně vypustí, složí a uklidí v garáži, takže odolnější ochrana není potřeba. U větších nadzemních bazénů se může vyplatit plachta solární, která přitahuje sluneční paprsky a vodu prohřívá.

Pokud máte bazén zapuštěný a chcete ho plachtou chránit celoročně, zvolíte plachtu zazimovací, jež odolá nízkým teplotám. Pozor ale, bude třeba z ní pravidelně odstraňovat nánosy sněhu. Pro jednodušší manipulaci během léta se dá pořídit i naviják, z kterého se plachta lehce nad bazén vyroluje. Bazénové plachty nicméně skrývají jedno velké riziko: pokud na ně stoupne malé dítě, proboří se a bez včasného zásahu dospělého se těžko dostane ven.

Pevnějším, a zároveň i vysoce estetickým řešením je lamelová roleta, která se dá pohánět motoricky. Máte-li vedle bazénu dostatek místa, můžete zauvažovat o krytu posuvném, vyrobeném z dřevěných či dřevoplastových prken. Takový kryt pak poslouží jako pochozí plocha nebo terasa ve dnech, kdy se nekoupete.

A nakonec je tu zastřešení z polykarbonátu, které vypadá tak trochu jako skleník. To nejdražší bude instalováno na vysoké profily, pod nimiž budete moci plavat za chladných dnů. Při výběru výplně mezi plnou a dutinkovou překvapivě vyhrává ta levnější, dutinková, protože je méně náročná na údržbu, lépe udržuje optimální teplotu vody, a navíc na ní není vidět nějaký ten škrábanec.

U polykarbonátového zastřešení je potřeba domyslet řadu detailů: máme tu dostatek místa na jeho celkové odsunutí za slunečních dnů? Budou nám vadit kolejnice na obou stranách bazénu a zvolíme raději bezkolejnicovou variantu? Nebudou nám profily překážet při výhledu? Nezapomínáme přitom ani na zabezpečení bazénu zámkem; uzamykatelný vchod se může nacházet v čele bazénu nebo na jeho boku, záleží na tom, co vám bude připadat praktičtější.