Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Vychází letní Astropis č. 122

Vychází letní Astropis č. 122

Astropis č. 122

Jak již obálka avizuje, nezapomeneme se věnovat hlavní astronautické události posledních měsíců – Lukáš Houška ve svém článku shrnuje dosavadní průběh historického letu první soukromé pilotované lodi do vesmíru, včetně zakotvení u ISS.  

Jiří Grygar s Davidem Ondřichem přináší první část seriálu „Letošní pohled na vesmír vloni“, rekapitulujícího astronomické objevy a události roku 2019. Miroslav Bárta dokončí představení přístrojů moderní radioastronomie – především pak observatoře ALMA, která úzce souvisí i s českou vědou. Aby seriálů nebylo málo, Václav Pavlík pokračuje dalším článkem o hvězdokupách – tentokrát na téma „Mohou hvězdokupy zkolabovat?“.

V historické sekci Pavel Pecháček uvádí portrét Asapha Halla, jenž se zapsal do dějin objevem Marsových měsíců Phobos a Deimos. Tento článek je doplněn vskutku netradiční vystřihovánkou Emily Lakdawallové a Chucka Clarka – kdo má šikovné ruce, může si doma vytvořit vlastní modely marťanských měsíců.

Samozřejmě se jako vždy dočkáte rubriky se souhrnem, co a kdy na obloze uvidíte, shrnutí novinek z astronautiky za poslední období a také novinek z astronomie.

V okénku ČAS se představí jedna z nejmladších poboček – Astronomická společnost Chomutov. V knižní recenzi Vladimír Kopecký Jr. probírá knihu „Řád času“ italského fyzika Carlo Rovelliho, kterou do češtiny přeložil Jiří Podolský.

Také doporučujeme zaměřit pozornost na zajímavé fotografie aktuálních úkazů od českých a slovenských astrofotografů – především na fotografii tzv. rudých skřítků od Daniela Ščerby.

Redakce časopisu Astropis přeje čtenářům pohodové prožití léta pod hvězdnou oblohou, okořeněnou jasnou kometou C/2020 F3 Neowise.




Štítky: Astropis


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »