Hlavní obsah

Jedna „superdaň“ místo tří odvodů. Sněmovna ji poslala do druhého kola

Novinky, ber
Praha
Aktualizováno

Na páteční mimořádné schůzi poslala Sněmovna paušální daň pro živnostníky s příjmy do 800 tisíc korun do druhého čtení. „Superdaň“ má nahradit dosavadní tři odvody.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Sněmovny.

Článek

V částce paušální daně je zahrnuto zdravotní pojistné, daň z příjmů v symbolické výši 100 korun a minimální sociální pojistné navýšené o 15 procent. Pro příští rok tak její výše vychází na 5740 korun měsíčně.

Místo tří odvodů jeden. Vláda odklepla „superdaň” pro malé živnostníky

Domácí

Vládou schválená novela pak počítá s tím, že by mohla daň platit již od 1. ledna 2021. Zákonodárci o ní v pátek rozhodnou v prvním čtení, jednat o ní budou znova až po sněmovních prázdninách.

Novele na plénu vyslovila podporu řada poslanců. Někteří se ale pozastavili nad limitem 800 tisíc korun.

„Apelovat chci na sociální demokraty, zda by nezvážili limit. Osm set tisíc nedává žádný smysl. Milion je naopak hranice pro povinnou platbu DPH, nad milion stejně musím účtovat. Proč osm set tisíc? Existuje pouze jediná odpověď, že se nám milion zdá moc,“ uvedl například předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

DPP a DPČ 

V úvodním kole schválili poslanci v pátek také bonus pro lidi pracující na DPP a DPČ, kteří by mohli podle vládní předlohy získat bonus ve výši 350 korun denně, a to za období od 12. března do 8. června. Celkově by tak mohli od státu dostat 31 150 korun. Aby ale příspěvek získali, museli platit sociální odvody.

Poslanci odklepli bonus pro dohodáře

Domácí

Páteční schůze bude zároveň poslední před poslaneckými prázdninami. Ty mají zákonodárci až do konce srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám