Hlavní obsah

Poslanci odklepli bonus pro dohodáře

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sněmovna v pátek kývla na vládní návrh na kompenzační bonus pro osoby pracující na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) a na dohodu o provedení práce (DPP). Od státu by tak mohly získat příspěvek ve výši 350 korun denně, a to za období od 12. března do 8. června. Maximálně by tak mohly dostat 31 150 korun. Poslanci odklepli návrh v úvodním kole, a tudíž nyní míří do Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

V současnosti příspěvky dostávají osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) a společníci malých společností s ručením omezeným. Částka činí 500 korun na den. Na to, aby byl příspěvek rozšířen i na dohodáře, tlačila opozice. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) k tomu nakonec po jednání s Piráty přistoupila.

„Cílem bonusu je rozšířit okruh subjektů, které mají nárok na kompenzační bonus, a to o osoby pracující na dohodu o pracovní činnosti nebo na dohodu o provedení práce,“ uvedla na plénu Schillerová.

I dohodáři budou moci žádat o kompenzaci. Za tři měsíce dostanou maximálně 31 tisíc

Domácí

K žádosti o příspěvek budou muset dohodáři přiložit doklad od zaměstnavatele, že odváděli sociální pojištění. Žádat budou moci ti, kteří práci na dohodu plnili nejméně čtyři z šesti měsíců před krizí.

„O bonus se budou moci ucházet osoby, které v šesti měsících před koronavirovou krizí, tedy od 1. října do 31. března, pracovaly na pojištěnou dohodu alespoň 4 měsíce, a to za předpokladu, že jim tato činnost byla v důsledku krize omezena či znemožněna,“ upřesnila Schillerová.

Jedna „superdaň“ místo tří odvodů. Sněmovna ji poslala do druhého kola

Domácí

Zároveň by také mohli na kompenzaci dosáhnout po schválení novely zákona i živnostníci, kteří pracovali kromě toho také na dohodu. Tito lidé totiž neměli doposud nárok na příspěvek z programu Pětadvacítka. Dohodáři pracující i jako OSVČ nepřijdou o kompenzační bonus 500 korun, souběh čerpání obou bonusů ale nebude možný.

Bonus pro obce

Příspěvek by pak měla podobně jako u OSVČ a společností s ručením omezeným vyplácet finanční správa.

Příspěvek by tak nebyl vyplácen pouze ze státního rozpočtu, ale také z daně ze závislé činnosti neboli z daně ze mzdy. Ta je sdílená s obcemi i kraji, kdy 66 procent zůstává státu a zhruba 24 procent jde obcím a přibližně devět procent krajům.

Místo tří odvodů jeden. Vláda odklepla „superdaň” pro malé živnostníky

Domácí

Opatření bude stát zhruba 1,7 až dvě miliardy korun ze sdílených daní, z toho obce přijdou zhruba o půl miliardy. Z tohoto důvodu by pak měly obce dostat kompenzační bonus ve výši 50 korun za jednoho obyvatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám