Do hereckého nebe se ke kolegům z »majora Zemana« připojil v červenci 2020 také Svatopluk Matyáš, rodák z Radslavic nedaleko Přerova. Herec zemřel ve spánku, v pátek ráno ho už nedokázali probudit. Smutnou zprávu Blesku potvrdila dcera zesnulého Alena (61). „Zemřel ve spánku, asi mozková příhoda,“ řekla Blesku.

„Zemřel v Domově pro seniory Hortenzie. Byl tam jen krátce,“ doplnila smutně. Poslední měsíce už na tom prý nebyl zdravotně nejlépe, ovšem ještě donedávna se přitom Matyáš těšil (na svůj věk) dobrému zdraví a nechyběl mu elán. V říjnu 2019 například oslavil své 90. narozeniny a tehdy ho pořádně rozzlobilo, když od obecního úřadu Prahy 6 dostal jako dárek kupony na slevu do lékárny za 200 korun. „Je to urážka, neměli raději posílat nic,“ čertil se tehdy herec, jenž naposledy stanul před kamerou v roce 2014 díky barrandovskému seriálu Stopy života

VIDEO: 30 případů majora Zemana: Jak žije vrah majora Hradce?

Video
Video se připravuje ...

30 případů majora Zemana: Jak žije vrah majora Hradce? Hana Höschlová, Ondřej Rybár

Upozornil na sebe ale především rolemi ve snímcích Nebeští jezdci, Setkání v červenci či Akce Bororo a seriálech Kamenný řád (právě reprízovaný na ČT3), Přátelé Zeleného údolí a v neposlední řadě 30 případů majora Zemana, kde ztvárnil televizního redaktora Ivo Holana, jehož sledovala kontrarozvědka. Objevil se hned ve dvou dílech. Herectví vystudoval pod vedením Radovana Lukavského (†88) a jeho spolužáky byli Luděk Munzar (†85) či Jiřina Bohdalová (89). Působil i na divadle, například v Ostravě, Hradci Králové či Olomouci.

Co se týče rodinného života, s tanečnicí Věrou Benšovou (†77), dcerou slavného architekta Adolfa Benše, prožil v manželství krásných 50 let až do její smrti v roce 2008. Spolu měli jedinou dceru Alenu a díky ní se stal loni Svatopluk již dvojnásobným dědou.

VIDEO: Česko se loučí s Vladimírem Brabcem (+83): Jak vzpomínal na majora Zemana? Kdo na něm vydělal?

Video
Video se připravuje ...

Česko se loučí s Vladimírem Brabcem (+83): Jak vzpomínal na majora Zemana? Kdo na něm vydělal? Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
34 fotografií