Zmocněncem pro konzultace s Ruskem bude asi Jindrák

Česká republika navrhla jako zmocněnce pro konzultace s Ruskem ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka. Na dotaz ČTK to dnes uvedlo ministerstvo zahraničí, podle kterého mají konzultace pokrýt celou šíři česko-ruských vztahů a nevěnovat se pouze dílčím aktuálním sporným záležitostem.

Jindrák ČTK návrh potvrdil, podle něj se bude mandátem pro jeho jednání ještě zabývat vláda. 

"Vedoucím česko-ruských konzultací na naší straně jsem navrhl Rudolfa Jindráka. Je to osoba, která je zkušená v diplomatických vztazích, také má zkušenost s podobným typem jednání. Mohu zmínit například jeho roli při dojednávání česko-německé deklarace," řekl ČTK ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). "Jde skutečně o důležité téma, proto chci právě v této otázce jednotu politických špiček České republiky," doplnil.

Jindrák ČTK řekl, že návrh na jeho jmenování je výsledkem debaty mezi prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO), vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD) a Petříčkem. "Měl bych jednání koordinovat a vést. Mandátem pro jednání se bude v brzké době zabývat vláda," řekl. Zdůraznil, že jednání povede v úzké spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí a případně s dalšími členy vlády, kdyby se obsah debaty týkal jejich resortu.

Moskva podle Petříčka zatím na nótu s návrhem Jindráka oficiálně nereagovala. "Nyní čekáme na ruskou reakci. Jsme rozhodně otevřeni jednání, to samé očekáváme od ruské strany," řekl. "Chtěl bych zdůraznit, že Česká republika nic nezdržuje, přistupujeme k tomu velmi vážně," dodal.

Volba šéfa zahraničního odboru Hradu je podle Petříčka jasný signál, že Česko nechce řešit jen dílčí problémy. "Chceme vážný politický dialog mezi dvěma suverénními zeměmi o celém spektru politických otázek v našich vzájemných vztazích. Chceme stabilizovat vztahy mezi Českem a Ruskem," řekl.

"Prioritou je mluvit o politické dimenzi česko-ruských vztahů, nejen o dílčích věcech, které Rusko vnímá jako problémové," řekl Jindrák. Česká strana podle něj klade důraz na to, aby jednání předcházela důkladná příprava a aby konzultace mohly skutečně přinést nějaký výsledek.

Jak bude výsledek jednání vypadat, nechtěl Jindrák předjímat. "Jisté je, že česká strana ke konzultacím přistupuje velmi seriózně na nejvyšší úrovni. Máme zájem se domluvit, ale nikoli za každou cenu. Podmínkou je, že ke konzultacím a dohodě bude otevřeno i Rusko," uvedl Jindrák.

Časový harmonogram konzultací nechtěl Petříček předjímat. "Je potřeba zdůraznit, že současná situace, kdy je v důsledku pandemie covidu-19 cestování omezeno, to samozřejmě přináší další překážky. Ale doufáme, že to bude co nejdřív," uvedl.

Česko-ruské vztahy se v posledních letech výrazně zhoršily. Ministerstvo zahraničí v květnu navrhlo Moskvě na základě vzájemné smlouvy o přátelských vztazích a spolupráci z roku 1993 konzultace k vyřešení vzájemných sporů. Rozhovory se ale dosud neuskutečnily, podle české strany Rusko nechtělo přistoupit na jednání v rovném postavení.

Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek uvedlo, že Moskva je připravena k dialogu s Českem na úrovni náměstků ministrů zahraničí, brzkému setkání ale podle úřadu brání nynější pandemie nemoci covid-19. Místo toho chce Moskva co nejrychlejší konzultace zplnomocněnců. Mluvčí ministerstva Marija Zacharovová také ještě před oficiálním oznámením z české strany uvedla, že by českým zmocněncem měl být Jindrák. Podle ní to znamená, že "se ledy hnuly" a že to umožní předejít zdržování zahájení konzultací.

Pane @TPetricek, apríl už byl a myslím si, že tohle by byl hodně blbý vtip i v tento den. Jmenovat zmocněncem pro konzultace s Ruskem člověka, který je tak blízko našemu prezidentovi, je chyba a bude to znamenat ohýbání hřbetu, což je v důsledku voda na mlýn ruským zájmům. https://t.co/UixgJjKCQS

— Markéta Adamová (@market_a) July 10, 2020

Volbu Jindráka kritizovala předsedkyně opoziční TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Jmenovat zmocněncem pro konzultace s Ruskem člověka, který je tak blízko našemu prezidentovi, je chyba a bude to znamenat ohýbání hřbetu, což je v důsledku voda na mlýn ruským zájmům," uvedla na twitteru.

Související

Rudolf Jindrák

Jindrák se oficiálně ujal funkce českého velvyslance na Slovensku

Funkce velvyslance České republiky na Slovensku se dnes oficiálně ujal Rudolf Jindrák. Před polednem předal prezidentce Zuzaně Čaputové pověřovací listiny. Nástupní audience nového velvyslance se konala v sídle hlavy slovenského státu. Součástí byl slavnostní ceremoniál na nádvoří prezidentského paláce, kde vojáci prezidentské čestné stráže zahráli českou hymnu.
Rudolf Jindrák

Zeman se nezaměřoval jen na Rusko a Čínu, popřel Jindrák

Není pravdou, že se prezident Miloš Zeman ve svém zahraničně-politickém působení zaměřoval jen na ruskou a čínskou agendu. Zaměřoval se též na bezpečnostní záležitosti, spolupráci s Izraelem, ekonomickou diplomacii nebo vztahy se sousedními státy, které jsou vynikající. V rozhovoru s ČTK to řekl ředitel hradní diplomacie a budoucí velvyslanec na Slovensku Rudolf Jindrák. Zemanovi bude s koordinováním zahraničně-politických aktivit pomáhat do konce prezidentova mandátu.

Více souvisejících

Rudolf Jindrák ministerstvo zahraničí Rusko diplomacie Česká republika Tomáš Petříček Markéta Pekarová Adamová

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy