Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chystá se bitva o evropské peníze. Kompromisní návrh má přidat ČR miliardy, Babiš chce „férovost“

Předseda Evropské rady Charles Michel představuje evropský rozpočet a balík záchranných ekonomických opatření. Foto: EU
Předseda Evropské rady Charles Michel představuje evropský rozpočet a balík záchranných ekonomických opatření. Foto: EU

Předseda Evropské rady Charles Michel představil svůj návrh víceletého finančního rámce EU na roky 2021–2027 a zároveň i diskutovaného balíku obnovy po koronavirové krizi. Lídři členských zemí budou o jeho návrhu v celkové výši 1,82 bilionu eur (přes 48 bilionů korun) diskutovat na summitu v Bruselu koncem příštího týdne, očekávají se ale velké spory. Česká republika by podle hrubých propočtů mohla mít možnost z fondu obnovy čerpat zhruba ještě o 1,6 miliardy eur více, než se dosud předpokládalo.

Michelův návrh je kompromisem, od předešlého návrhu Evropské komise, který mezi politiky i analytiky zvedl vlnu emocí, se ale liší jen v několika bodech. Především výškou samotného sedmiletého rozpočtu, který se snížil z 1,1 bilionu eur na 1,074.

„Nechci propad kohezní obálky pro ČR“

Český premiér Andrej Babiš (ANO) přitom dlouhodobě mluví o tom, že právě sedmiletý rozpočet by měl být vyšší, protože „v rámci vyjednávání o VFR (víceletém finančním rámci, pozn. red.) pro nás zůstává nadále klíčovou prioritou navýšení prostředků na tradiční politiky oproti návrhu Komise a zabránění výraznému propadu kohezní obálky pro ČR,“ což premiér znovu potvrdil včera ve svém projevu před poslanci ve Sněmovně.

Jinými slovy – Babiš chce zachovat sedmiletý rozpočet EU co nejvyšší, aby se neškrtaly peníze z koheze (tj. peníze určené na přibližování životní úrovně chudších zemí k úrovni bohatších), které jsou hlavním zdrojem dotací pro ČR. Výše dotací z kohezních fondů by ale měla podle návrhu zůstat stejná.

Česká republika by podle Michelova návrhu mohla čerpat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější